Údené a chrenová omáčka s knedľou je taký stále populárny „gastro evergreen“. Retro je dnes proste „in“ a kombinácia údeného mäska a chrenu je bezkonkurenčná. Dostali ste chuť? Tu je recept!ná

Chrenová omáčka s údeným a knedľou – gastronomický evergreen

 

Najskôr dáme mäso variť do hrnca s vodou a korením na vývar. Varíme asi hodinu, záleží na veľkosti mäsa. Potom vývar scedíme, mäso dáme bokom a vývar neskôr použijeme na omáčku.

Do väčšej misy dáme múku, urobíme uprostred jamku, rozdrobíme do nej droždie, posypeme cukrom, zalejeme vlažným mliekom a trochu zaprášime múkou. Misu prikrytú čistou utierkou dáme do tepla na 10 minút. Za tú dobu nám vznikne kvások. Do cesta ešte pridáme trochu soli, vajcia a vymiesime vláčne cesto, ktoré dáme znova prikryté odpočívať na teplé miesto.

Po vykysnutí z cesta na doske vytvoríme dve knedle, ktoré znovu necháme prikryté utierkou na doske kysnúť ešte cca 10 až 15 minút. Medzitým si privedieme vo veľkom hrnci vodu k varu, do ktorej potom knedle vhodíme a varíme prikryté pokrievkou na miernom ohni cca 25 minút. V priebehu varenia ich aspoň raz otočíme varechou. Ihneď po vybratí ich  nezabudneme okamžite poprepichovať napríklad vidlicou na mäso.

Cibuľu nakrájame na kolieska a na malej panvici ju na masti opečieme do zlatista. Masť zlejeme a cibuľu odložíme bokom na servírovanie.

V hrnci si rozpustíme masť a zasypeme ju hladkou múkou. Múku smažíme za stáleho miešania niekoľko minút do zlatista. Keď je zápražka hotová, vlejeme pripravený vývar a mlieko. Nezabúdame miešať. Omáčku, ktorá nám už aj zhustla, privedieme k varu a dochutíme smotanou na šľahanie, chrenom, prípadne soľou, cukrom a trochou octu.

Omáčku servírujeme s knedľou, nakrájaným údeným mäsom a opraženou cibuľkou. Dobrú chuť!