Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

  • ¼ (200g) staršieho, cca 3 dňového chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL (7g) kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 10 g kvasníc
  • 20 g údenej slaninky pokrájanej  na kocky
  • 3 stonky petržlenovej vňate
  • 1 vajce (M)
  • 1 PL hladkej múky (asi 25g)
  • 1 PL oleja na vytretie formy

 

Vrstva 1

Chlieb povýšený na chrumkavý slaný koláč

Miro Kubečka | 62 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
chlieb ako koláč
Ingrediencie
  • ¼ (200g) staršieho, cca 3 dňového chleba
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL (7g) kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 10 g kvasníc
  • 20 g údenej slaninky pokrájanej  na kocky
  • 3 stonky petržlenovej vňate
  • 1 vajce (M)
  • 1 PL hladkej múky (asi 25g)
  • 1 PL oleja na vytretie formy

 


Chlieb by sa nemal vyhadzovať do koša, hovorila vždy moja stará mama. Mal by sa dať vtáčikom, alebo sa dá z neho urobiť mnoho rýchlych a jednoduchých receptov. Môžeme ho pretransformovať na žemľovku, alebo si môžeme pripraviť chrumkavý znovu čerstvý chlebík, do ktorého pridáme zopár ingrediencií a tak nadobudne nové chute a stane sa slaným koláčikom.

Chlieb ako slaný koláč

Kto by nemal rád vôňu čerstvo upečeného chleba. Preto je tu recept, ako pretransformovať starší chlebík na novú slanú pochúťku, ktorú môžete využiť ako prílohu, alebo ju pripraviť len tak na zobkanie k vínu, či pivu. Petržlenová vňať nám pečený chlieb spestrí vitamínmi a slaninka dodá ten správny šmrnc.

Postup:

  1. Z mlieka, cukru a kvasníc si pripravíme kvások.
  2. Chlieb nakrájame na asi 1 x 1 cm kocky a v mixéri ho pomixujeme na malé čiastočky.
  3. Ku kvásku pridáme chlieb, pretlačený cesnak, slaninu, posekanú vňať, vajce a múku. Všetko spolu dobre premiešame.
  4. Formičky potrieme olejom a plníme zmesou. Môžeme tiež robiť guľky a pokladať ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Pečieme na 200 C° prikryté alobalom 20 minút, potom odokryjeme a dopekáme na 180 C° ešte asi 5-10 minút.
  6. Po upečení vyberieme z formičiek. Podávame ku gulášovej polievke alebo len tak ako takú maškrtu.