Na 4-6 tortíl:
Chilli con carne s domácimi tortilami
Miro Kubečka | 36 receptov
- 1 cibuľa
- 1 červená kapia
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g mletého mäsa
- 3 rajčiaky
- 3 PL oleja
- 100g sušenej fazule
- 1 kukurica
- 4 PL paradajkového pretlaku
- 1 chilli paprička
- 6 lístkov bazalky
- 1 ČL kajenského korenia
- trochu soli a mletého korenia
- 1 PL mletej papriky
- 1 ČL rascovca rímskeho, mletého
- 1 PL zarovnaná, majoránky
Na 4-6 tortíl:
- Kyslá smotana na servírovanie
- 1 avokádo
Chilli con carne – skvelá mexická špecialita, jednoduchá a pikantná a väčšinu surovín máme obvykle poruke. Môžete ju servírovať formou gulášu alebo ako to mám rád ja – s tortilami. A samozrejme domácimi.
Pikantné chilli con carne s domácimi tortilami
- Cesto na tortily pripravíme zmiešaním surovín. Miesime ho asi 5-7 minút, a potom ho necháme chvíľu odpočívať. Z cesta si vyformujem valec a nakrájame ho na 6 kusov. Na pomúčenej doske vyváľame okrúhle tortily a opečieme ich na veľkej suchej teflónovej panvici asi 1 minútu z každej strany. Potom preložíme na tanier a prikryjeme alobalom, aby nevyschli.
- Fazuľu namočíme na cca 8 hodín do vody. Potom ju uvaríme v slanej vode do mäkka. Kukuricu varíme tiež do mäkka, asi 15minút. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a dáme opražiť na masť do hrnca. Po chvíli pridáme mleté mäso, premiešame minútku a pridáme pokrájanú papriku, kukuricu, rajčiny, pretlak, koreniny s čili a varíme do mäkka. Ak je masa príliš riedka, zahustiť ju môžeme nastrúhaným zemiakom.
- Placky plníme zmesou, posypeme avokádom, pridáme lyžičku kyslej smotany a zabalíme.
- Je možné si prípravu zjednodušiť konzervovanou fazuľou a kukuricou. Namiesto čili papričky zafunguje aj kajenské korenie. Placiek je dobré si urobiť viac, rýchlo sa míňajú.