Zdá sa byť samozrejmé, že názov slávneho šalátu je odvodený od ešte slávnejšieho rímskeho vojvodcu Julia Caesara. Ale nie. Je pomenovaný po mužovi, ktorému sa pripisuje vytvorenie jedného z svetovo najobľúbenejších pochúťok Cézar šalát, alebo Caesar šalát. Muž, ktorému ďakujeme za tento šalát, sa volal Caesar Cardini. Vytvoril ho vraj v roku 1942 v Tijuana, Mexiko.

Cézar šalát

Nech je to už akokoľvek, Cézar šalát je fantastická kombinácia chrumkavého šalátu, krémového dresingu, krutónov, parmezánu a kuracieho mäsa. Na internete nájdete na neho veľa variácií, preto, kto to má rád ostrejšie môže pridať Dijon horčicu, worcester a kto to má rád sýtejšie, nech si nakrája na tenké kúsky slaninku, opečie ju a pridá k šalátu

Postup
  1. Rohlíky prekrojíme pozdĺžne a natrieme olivovým olejom. Dáme do rúry piecť na 150 st. C do zlatista, teda asi 15 minút.
  2. Na panvicu vylejeme zvyšok oleja, necháme 1 minútu rozpáliť a položíme do nej kuracie prsia a pečieme asi 4-6 minút z oboch strán tak, aby so dobre prepieklo do chrumkava (po pichnutí vidličkou do najhrubšej časti by mala vytiecť šťava a nie krv). Opečené kuracie prsia nakrájame na prúžky.
  3. Do nádoby vložíme majonézu, vínny biely ocot, korenie, ančovičky, pretlačený cesnak a mletý syr. Premixujeme ponorným mixérom.
  4. Šalát natrháme na menšie kúsky, preložíme opečeným pečivom, hoblinami syra, mäskom a prelejeme dresingom.
  5. TIP: Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt. Chuť bude stále výborná.