Či už použijete tagliatelle, penne, farfalle alebo akékoľvek iné cestoviny,  vďaka ingredienciám budú vždy rovnako chutné a jesenne farebné. Kombinácia žltej cvikle, zeleného kelu, hnedých gaštanov a ružovej slaninky nikoho nenechá na pochybách, že cestoviny nepripravoval Talian, ale Slovák 🙂

Talianske cestoviny na slovenský spôsob

Vedeli ste, že existuje okolo 300 druhov cestovín? V Taliansku sa názvy cestovín líšia v závislosti od regiónu, kde sa pripravujú. Tiež platí, že niektoré omáčky sa tradične pripravujú len s istým druhom cestovín. Viac si môžete prečítať v našom článku Cestoviny – vedeli ste, že ich existuje okolo 300 druhov?

Na rozdiel od nás Taliani používaju často čerstvé cestoviny. Aj keď sa to nezdá, rozdiel v chuti naozaj spoznáte. Odporúčame vám skúsiť čerstvé cestoviny, ktoré môžete kúpiť aj v predajniach Billa. Alebo ak máte čas a chuť, vyskúšajte si pripraviť doma podľa nášho receptu.

Postup
  1. Vo vriacej vode krátko povaríme kel (asi 3-5 minút), vyberieme ho a hneď schladíme v ľadovej vode. Kel očistíme a prekrojíme na polovice. Môžeme použiť celé polovičky, alebo len zelené lístky.
  2. Cviklu si uvaríme v šupke do mäkka v osolenej vode a schladíme. Ošúpeme a nakrájame ju na kocky s veľkosťou cca 1 x 1 cm.
  3. Slaninku pokrájame na štvorčeky asi 3 x 3 cm a opečieme ich na panvičke. Stiahneme z ohňa a zatiaľ odložíme.
  4. Medzitým si uvaríme cestoviny al dente.
  5. Do panvice dáme olej, pokrájaný pór a cukor a spolu opečieme. Potom pridáme gaštany, soľ a čierne korenie a tiež cviklu nakrájanú na kocky. Zmes odstavíme a do ešte teplej zmesi pridáme opečenú slaninu a lístky alebo polovičky ružičkového kelu. Premiešame s cestovinami a podávame.