Cestovinový šalát je jednoduché jedlo, ktoré sa dá správne chuťovo namiešať na mieru pre deti či dospelých. Deti v cestovinách obvykle akceptujú aj suroviny, nad ktorými inokedy ohrnú noštek. Ako pripraviť tie správne cestoviny na cestovinový šalát, aby ste mali zároveň pravý taliansky gurmánsky zážitok? Kuchári používajú malý figeľ. Omáčku nepridávajú na zliate cestoviny do servírovacej nádoby, ale naopak cestoviny pridajú do hlbšej panvice k omáčke a dôkladne ich spolu premiešajú a prehrejú. Cestoviny sa tak s omáčkou krásne chuťovo spoja a dôkladne sa ňou obalia. Potom stačí už len parmezán, či mozzarella a tá pravá talianska chuť je hotová.

Tie najobľúbenejšie detské cestoviny s jednoduchou receptúrou

  1. Na cestovinový šalát si vyberieme podľa tvaru obľúbené cestoviny a uvaríme ich podľa návodu, alebo obvyklým spôsobom. Cestoviny môžu byť uvarené „al dente“, teda na skus. Pri ďalšej úprave ešte „dôjdu“.

  2. Trochu vody z hotových cestovín si odložíme na zriedenie omáčky.

  3. Do hlbšej panvice dáme trochu olivového oleja, pridáme paradajkový pretlak, alebo pasírované  paradajky a dobre premiešame. Rozriedime vodou z cestovín a pridáme trochu soli a oregana, alebo bazalky. Vzniknutú omáčku necháme prevrieť.

  4. Cestoviny postupne pridáme priamo do nej, do panvice, alebo hrnca. Opäť dobre premiešame, aby sa cestoviny dôkladne spojili s omáčkou a dobre sa ňou obalili.

  5. Mnohé deti budú spokojné už s touto jednoduchou úpravou. Cestoviny takto chutia omnoho lepšie, ako keď do nich omáčku len na záver pridáte a premiešate, pretože sú ňou obalené naozaj všade.

  6. Cherry paradajky všetkých farieb nakrájame. Malé pareničky a malé mozzarelly poprekrajujeme na polovičky. Paradajky a syry pridáme do cestovín a premiešame.

  7. Podávame ozdobené a ochutené bazalkou, pažítkou alebo obľúbenými bylinkami.

  8. Dospelí si môžu dochutiť čerstvo mletou chilli papričkou.

  9. Cestovinový šalát môžete podávať s akoukoľvek obľúbenou ingredienciou. Rovnako môžete spotrebovať, čo vám ostalo z predchádzajúceho dňa. Napríklad grilované biele kuracie mäso naťahané na „slížiky“, šampiňóny, zeleninu a pod.