Čerstvý špenát recept: napadlo vás niekedy spojiť jahody a špenát, ako základné ingrediencie v jednom jedle? Že nie? Tak to rozhodne vyskúšajte, napríklad v takomto jednoduchom, ale rafinovanom letnom šaláte.

Čerstvý špenát recept: môžu byť jahody a špenát v letnom šaláte spolu? Samozrejme, aj feta syr

Budete prekvapení, ako rýchlo si vás nová kombinácia podmaní. Špenát a jahody ako základ novinky, o jemnosť sa postará krémová feta a obľúbené chia semienka šalát oživia svojou chrumkavosťou. Nečakajte a vyskúšajte.

Postup
  1. Špenátové listy dôkladne opláchneme vo vode a osušíme. Jahody odstopkujeme a každú prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky. Uhorky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
  2. Špenát rozložíme na taniere, pridáme jahody, uhorku a nadrobený syr feta.
  3. Zálievku si pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy, balsamica, medu a horčice. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  4. Všetko nalejeme do malého zaváraninového pohárika, pridáme lyžičku chia semienok a všetko spolu poriadne pretrepeme.
  5. Zálievkou pokvapkáme šalát a nakoniec posypeme zvyšnými chia semienkami a sezamom.
Tento šalát môže byť chutnou súčasťou vašej dennej dávky zdravia

Nezabúdajme, že najlepšie vitamíny sú vitamíny v potravinách

Najviac železa je v červenej (cvikla, paradajky) a zelenej zelenine (rukola, špenát, polníček) a tá nám najviac chutí v podobe šalátov s citrónovou alebo limetovou šťavou, či jablčným octom. Dekorujeme vňaťami a bylinkami, ktoré sú opäť bohatým zdrojom železa.  V zime si zasa doprajme šaláty zo strukovín (železo), či už teplé alebo studené v kombinácii napr. s pečenou repou či paradajkami (železo) s jablčným octom (C). Viac tu: Vitamíny v potravinách pre naše zdravie