Suroviny pre 4 osoby: Tip 1: Šalát môžete podávať aj kúskom opečenej bagety, zasýti vás. Tip 2: Namiesto chia semienok môžeme použiť celý mak.
Čerstvý špenát recept: jahody a špenát v šaláte?
Ela Kaslu | 385 receptov
Suroviny pre 4 osoby:
- 4 veľké hrste mladých „baby“ špenátových listov
- 20-25 väčších jahôd
- 4 malé uhorky (nakladačky) alebo 1 šalátová uhorka
- 150 g fety alebo podobného balkánskeho syra
- 2 lyžičky chia semienok
- 2 lyžičky nasucho opečeného sezamu
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica octu balsamico
- 1 lyžica tekutého medu
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
- soľ
- mleté čierne korenie
Tip 1: Šalát môžete podávať aj kúskom opečenej bagety, zasýti vás.
Tip 2: Namiesto chia semienok môžeme použiť celý mak.
Čerstvý špenát recept: napadlo vás niekedy spojiť jahody a špenát, ako základné ingrediencie v jednom jedle? Že nie? Tak to rozhodne vyskúšajte, napríklad v takomto jednoduchom, ale rafinovanom letnom šaláte.
Čerstvý špenát recept: môžu byť jahody a špenát v letnom šaláte spolu? Samozrejme, aj feta syr
Budete prekvapení, ako rýchlo si vás nová kombinácia podmaní. Špenát a jahody ako základ novinky, o jemnosť sa postará krémová feta a obľúbené chia semienka šalát oživia svojou chrumkavosťou. Nečakajte a vyskúšajte.
- Špenátové listy dôkladne opláchneme vo vode a osušíme. Jahody odstopkujeme a každú prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky. Uhorky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska.
- Špenát rozložíme na taniere, pridáme jahody, uhorku a nadrobený syr feta.
- Zálievku si pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy, balsamica, medu a horčice. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Všetko nalejeme do malého zaváraninového pohárika, pridáme lyžičku chia semienok a všetko spolu poriadne pretrepeme.
- Zálievkou pokvapkáme šalát a nakoniec posypeme zvyšnými chia semienkami a sezamom.
Nezabúdajme, že najlepšie vitamíny sú vitamíny v potravinách
Najviac železa je v červenej (cvikla, paradajky) a zelenej zelenine (rukola, špenát, polníček) a tá nám najviac chutí v podobe šalátov s citrónovou alebo limetovou šťavou, či jablčným octom. Dekorujeme vňaťami a bylinkami, ktoré sú opäť bohatým zdrojom železa. V zime si zasa doprajme šaláty zo strukovín (železo), či už teplé alebo studené v kombinácii napr. s pečenou repou či paradajkami (železo) s jablčným octom (C). Viac tu: Vitamíny v potravinách pre naše zdravie