Černohorský rezeň so syrom
... kto by toto jedlo nemal rád ...
Ingrediencie
4 porcie:
- 500-600 g bravčového mäsa (stehno, karé – hľadajte v letáku Billa)
- 2 väčšie zemiaky
- 2 vajíčka
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Soľ a mleté čierne korenie
- 1 lyžička majoránky
- 3-4 lyžice hladkej múky + na obaľovanie
- Repkový, alebo slnečnicový olej na smaženie, môžete však použiť aj masť
- Strúhaný syr napr. ementaler alebo gouda

Poctivý černohorský rezeň v lahodnom zemiakovom cestíčku a posypaný strúhaným syrom. Chutná je aj verzia z kuracieho mäsa. Potešte rodinku výdatným nedeľným obedom, legendárnym „černohorom“. My sme ho podávali so zemiakovou kašou.
Poctivý černohorský rezeň v zemiakovom cestíčku
- Bravčové mäso nakrájame na cca 1 cm plátky (čím tenšie, tým lepšie) a naklepeme. Vhodné je karé, alebo bravčové stehno. Ak pripravujeme jedlo aj pre deti, môžeme zvoliť aj kuracie prsiam nakrájané a naklepané na rezne.
- Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno, pridáme soľ, korenie, majoránku, vajíčka, pretlačený cesnak a múku. Vymiešame zemiakové cesto, ktoré by malo mať hustotu palacinkového cesta. Ak treba, nariedime vodou alebo na zahustenie ešte prisypeme múku.
- Vo veľkej panvici zohrejeme asi 2 cm vrstvu oleja.
- Plátky mäsa obaľujeme v hladkej múke a potom v cestíčku.
- Vysmážame z každej strany do zlata, radšej pri nižšej teplote, aby sa mäso dobre prepieklo. Hotové preložíme na papierové utierky a osušíme od prebytočného oleja.
- Podávame horúce, každý rezeň posypeme hrubou vrstvou strúhaného syra. Ako príloha je výborné jemné zemiakové pyré a listový šalát alebo sterilizované kyslé uhorky.
- Ako vidíte recept je jednoduchý, netreba sa báť. Klasický „černohor“ chutí výborne aj opekanými, alebo americkými zemiakmi. Samotné rezne už sú však trochu ťažšie jedlo. My sme sa preto rozhodli podávať ich so zemiakovou kašou, ktorá chutí veľmi aj deťom. Kurací černohor je pre deti vhodnejší a stále je to ten slávny a chutný černohorský rezeň v lahodnom zemiakovom cestíčku a posypaný strúhaným syrom.
Súvisiace recepty

Plnená zemiaková placka a bravčové soté
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Hovädzie na hrášku
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 90 min

Indické kura, alebo kuracie soté Butter chicken s jogurtom
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 25 min

Bravčová panenka na slanine
Čas prípravy: 35 min
Čas varenia: 20 min

Španielsky vtáčik s tarhoňou
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 90 min