Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na plech cca 30×20 cm

  • ½ šálky celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky trstinového cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 4 lyžice rozpusteného masla, alebo rastlinného oleja
  • Citrónová kôra
  • ¾ až 1 šálka skyru (cca 250 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • Mrazené ovocie
  • Skyr a mandle na podávanie

Vrstva 1

Celozrnný hrnčekový koláč so skyrom

Čas prípravy: 20 min
Čas varenia: 25 min

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Ingrediencie

Na plech cca 30×20 cm

  • ½ šálky celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky
  • ½ šálky hladkej múky
  • ½ šálky trstinového cukru (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 4 lyžice rozpusteného masla, alebo rastlinného oleja
  • Citrónová kôra
  • ¾ až 1 šálka skyru (cca 250 g)
  • 1 vanilkový cukor
  • Mrazené ovocie
  • Skyr a mandle na podávanie

Celozrnný hrnčekový koláč so skyrom je perfektný tip na rýchly a jednoduchý koláč modernej gazdinky. Použijete pri ňom skyr, ktorý má ešte viac bielkovín, ako bežný jogurt, zároveň má však menej tuku. Celozrnná múka, trstinový cukor a lesné ovocie urobia z koláča perfektný doplnok do stravy moderného človeka, detí, či športovcov.

Celozrnný hrnčekový koláč na raňajky, či desiatu

  1. Plech, alebo inú zvolenú formu vystelieme papierom na pečenie. Môžete plech tiež vymastiť maslom a vysypať múkou.
  2. Potom bude postup jednoduchý, budeme len pridávať na hrnčeky namerané suroviny.
  3. Začneme tým, že mixérom rozmiešame vajíčko, skyr, a maslo, alebo olej dohladka.
  4. Pridáme cukor, vanilku, múky, citrónovú kôru a kypriaci prášok. Znovu premiešame metličkovým mixérom na hladké cesto. Kompaktné cesto potom vylejeme na plech.
  5. Cesto na plechu dôkladne posypeme a obložíme mrazeným ovocím. Najvhodnejšie je lesné, drobné, bobuľové ovocie. Ovocie môžeme aj zmiešať a pomíňať rôzne pootvárané vrecká s mrazeným ovocím.
  6. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 25-30 minút. Pred dopečením, môžeme vyskúšať klasický trik so zapichnutím špajdle, či špáradla do stredu cesta.
  7. Keď koláč trochu vychladne, nakrájame ho a podávame s lyžicou chutného a zdravého skyru, posypaný napríklad opraženými mandľami.
  8. Tradičný islandský, či škandinávsky Skyr je na Islande denne používaný mliečny výrobok. Tento biely, jogurtu podobný výrobok je napriek svojej tisícročnej tradícii moderná potravina. Konzistenciou veľmi pripomína biely jogurt, je však krémovejší a chuťovo trochu výraznejší. Môžete ho použiť všade tam, kde obvykle používate biely jogurt. Zdravý Skyr má totiž jednoduché, čisté a zdravé zloženie. Obsahuje len mlieko a mliekarenské kultúry. Z výživového hľadiska vyhovuje predovšetkým tým, ktorí si strážia líniu, či športovcom. Je totiž veľmi bohatý na bielkoviny, no zároveň má veľmi málo tuku a sacharidov.

  9. Skyr obsahuje viac bielkovín ako iné druhy mliečnych výrobkov. Na 100 gramov výrobku je to približne 12 gramov bielkovín a len 0,1 g tuku. Práve vysoký obsah bielkovín môže za to, že máte pocit sýtosti.