Bylinková soľ je výborný spôsob ako spracovať veľké množstvo byliniek  a zakonzervovať ich chuť a vôňu na zimu, keď čerstvé bylinky nebudú veľmi  k dispozícii.  Jej príprava je nenáročná a okrem noža a veľkej dosky na krájanie nebudete potrebovať žiadne špeciálne náradie.  Bonusom pri výrobe bude na pár dní nádherne prevoňaný domov 🙂

Použiť ju potom môžete do varenia – je skvelá na ochutenie mäsa, polievok, strukovín a dokonca vajíčok. Bylinkovou soľou povýšite aj obyčajne pečené  zemiaky  či čerstvý chlieb s maslom a paradajkou na delikatesu. Ak chcete ísť ešte ďalej, nebojte sa experimentov – predstavte si domáce zemiakové lupienky s ochutenou soľou… alebo taký  popcorn!  Ak bylinkovú soľ zabalíte do pekného skleneného pohárika a označíte menovkou, bude sa výborne hodiť ako darček.

A ako na to

Ukážem vám spôsob, ako si bylinkové soli vyrábam ja, a tiež 4 moje najobľúbenejšie kombinácie.

Na prípravu bylinkovej soli budeme potrebovať  soľ a čerstvé bylinky.  V niektorých receptoch sa uvádza aj sušený alebo čerstvý cesnak. Ja ho nepoužívam, pretože podľa mňa jeho výrazná aróma v soli prebije ostatné vône byliniek a okrem toho, jeho vynechaním sa stane soľ viac univerzálna.  Samozrejme, ak cesnak milujete, pokojne ho použite, v tomto prípade sa prihováram za čerstvý variant 🙂

Bylinky si vyberajte také, ktoré bežne používate do varenia. Výborný je petržlen, ligurček, oregano, tymián, rozmarín, bazalka, yzop, saturejka, kari, šalvia, či mäta.  S trochou fantázie si môžete pripraviť bylinkové zmesi  na taliansku (bazalka, čili korenie, rozmarín), francúzsku (oregano, tymian, levanduľa) alebo orientálnu (mäta,  čili, citrónová kôra) kuchyňu.  Nebojte sa kombinácií, ale platí, že viac je menej, takže radšej miešajte max. 5 druhov byliniek do jednej zmesi.

Keďže soľ je nositeľom chuti a konzervantom, oplatí sa vybrať najlepšiu, akú zoženieme.  Hrubozrná morská soľ je tou najlepšou voľbou. Hrubozrná soľ síce pri sekaní „nespolupracuje“ úplne ideálne, ale oplatí sa s ňou popasovať,  hrubé zrnká soli nezvlhčia bylinky tak veľmi ako jemne mletá soľ, čo oceníte pri procese sušenia – bude podstatne kratšie.

Dôležitá poznámka k množstvám:  akékoľvek množstvo soli budete pripravovať, najlepším pomerom je pomer byliniek a soli 4:1. Ale pozor!  Pomer objemový, nie hmotnostný. T.j. ak použijeme 800 ml byliniek, tak soľ potrebujeme  v objeme 200 ml.  Jednoducho si všetko odmerajte odmerkou alebo šálkou (1 šálka soli – 4 šálky byliniek).

Základná bylinková soľ:

Na 1 pohárik:

Príprava 10-15 minút

Sušenie cca 2 dni

Potrebujeme:

Ostrý veľký nôž

Drevenú dosku na krájanie

1 pohár (200 ml) hrubozrnnej soli

4 poháre (800 ml) zmesi byliniek podľa výberu

Bylinky dôkladne umyjeme a očistíme od nepekných lístkov a hrubých stoniek.  Osušíme papierovou utierkou alebo ešte lepšie v odstredivke na šalát.  Bylinky potom rozprestrieme na dosku a nasekáme nahrubo. Zasypeme polovicou soli a pokračujeme v sekaní  ďalšiu minútu.  Potom pridajte aj zvyšok soli a pokračujte sekaním až kým nedocielite požadovanú hrubosť, čo je na vás.  Dlhšie ako 5 minút to trvať nebude. Bylinky nemusia byť rozsekané úplne nadrobno, keďže sa ešte budú sušiť, zmenšia svoj objem.

Keď sme s výslednou konzistenciou soli spokojní, rozprestrieme soľ v tenkej vrstve na plech  alebo podnos, ktorý sme si vyložili papierom na pečenie a necháme pri izbovej teplote 2 dni preschnúť. Občas rukou prehrabeme a premiešame. Potom presypeme do skleneného pohára a uzatvoríme. Nemusíte ju skladovať v chladničke, soľ bylinky dostatočne zakonzervuje, a úprimne,  túto voňavú prísadu do varenia „zlikvidujete“ oveľa skôr, než by sa stihla pokaziť 🙂

Na záver vám ešte pridávam recepty na moje obľúbené bylinkové zmesi.

1/ Stredomorská  farebná bylinková soľ:

100 ml soli + 400 ml byliniek : oregano (aj s kvetmi), tymián, rozmarín, yzop (aj s kvetmi), 1 lyžička sušených čili vločiek, 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetrených citrónov.  Bylinkovú soľ pripravíme podľa návodu a pred sušením do hotovej zmesi zamiešame čili vločky  a nastrúhanú citrónovú kôru.   Túto bylinkovú soľ používam veľmi rada do cestovín, na pizzu alebo ako korenie na  šalát s paradajkami a mozarellou.

2/ Polievková bylinková soľ:

1 šálka soli, 4 šálky byliniek:  petržlenová vňať, kučeravá petržlenová vňať, ligurček, zelerová vňať.

Túto bylinkovú soľ milujem, a používam ju dokonca aj do slepačieho vývaru. Polievkam dá nezameniteľnú chuť a vôňu.

3/ Mätovo-citrónová soľ:

100 ml soli,  400 ml čerstvej mäty, 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.

Mätová soľ je síce nezvyčajná, ale vynikajúca napr. do šalátov, či orientálnych jedál.  Ja ňou občas ochucujem dusenú ryžu.

4/ Rozmarínovo-tymiánová  soľ so saturejkou:

100 ml soli, 200 ml tymiánových lístkov, 100 ml lístkov rozmarínu, 100 ml lístkov saturejky

Táto soľ je neprekonateľná na pečené zemiaky, či grilované mäso. Ja ju veľmi rada používam aj do varenia rôznych strukovinových jedál ako je fazuľa, šošovica či hrach – okrem úžasnej vône kombinácia tymián – saturejka pôsobia proti nadúvaniu.