V máji je bryndza najlepšia. Skúsili ste už nátierku, halušky, pirohy a neviete čo ďalej ? Na rade je bryndzová polievka – demikát. Táto častokrát zanedbávaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov Vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť.

Ľudové recepty sú dnes naozaj v móde… a bryndzový demikát určite zaslúžene

  1. Najskôr si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Zatiaľ ich necháme stáť v chladnej vode, aby nám nezhnedli. Cibuľu a oravskú slaninu si tiež nakrájame.
  2. Vo vyššom hrnci si zohrejeme masť, na ktorej opečieme do zlatista vopred nakrájanú cibuľu. Keď bude cibuľa zlatistej farby, pridáme všetko korenie, okrem soli a korenia, to si necháme na koniec.
  3. Ľahko opražíme, aby sa vďaka tuku a teplote z korenia uvoľnili všetky chute. Pridáme 2/3 ošúpaných a nakrájaných zemiakov, ľahko ich za stáleho miešania s cibuľkou orestujeme a nakoniec ich zalejeme zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť. Od varu asi do desiatich minút by zemiaky mali zmäknúť.
  4. Medzitým na panvici do zlatista opečieme oravskú slaninu. Keď je slanina krásne zlatistá, vyberieme ju a vo zvyšnom tuku, ktorý nám na panvici zostal opečieme zvyšok nakrájaných zemiakov. Zemiaky opekáme na miernom ohni zo všetkých strán. Potom ich tiež vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
  5. Keď budú zemiaky vo vývare mäkké, zložíme hrniec z platne a ponorným mixérom ich rozmixujeme do hladka. Potom pridáme bryndzu, smotanu a ešte raz všetko na záver premixujeme. Teraz je ten správny čas bryndzový krém ochutnať, prípadne dochutiť soľou alebo korením. Bryndzovú polievku servírujeme v hlbokom tanieri a posypeme nastrihanou čerstvou pažítkou, opečenou slaninou a zemiakmi.
  6. Dobrú chuť!