Na cesto:
Na náplň:
Zemiakovo bryndzové pirohy so slaninkou
Ela Kaslu | 385 receptov
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 veľké vajce
- cca 100 ml vody
- soľ
Na náplň:
- 500 g zemiaky/“>zemiakov – typ c alebo b
- 125 g bryndze
- údená slanina
- 2 lyžice masla
- štipka sladkej červenej papriky
- Kyslá smotana a pažítka k podávaniu
Pred pôstom si ešte doprajme poriadnu porciu poctivého domáceho jedla, napr. tieto domáce zemiakovo bryndzové pirohy s chrumkavou opraženou slaninkou budú skvelou rozlúčkou s fašiangami.
Bryndzové pirohy so slaninkou na rozlúčku s fašiangami
-
Najskôr pripravíme náplň: zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a popučíme. 1 lyžicu si odložíme do cesta.
-
Do zemiakov zamiešame maslo, ochutíme štipkou mletej papriky a pridáme bryndzu. Dobre premiešame a dáme bokom.
-
Múku si nasypeme na pracovnú dosku a v strede vyhĺbime jamku. Do nej pridáme lyžicu varených zemiakov, rozbijeme vajíčko, pridáme štipku soli a prilejem deci vlažnej vody. Vidličkou rozmiešame vajíčko s vodou a postupne zamiešavame aj múku. Keď už je cesto dostatočne spojené rukami spracujeme vláčne a hladké cesto.
-
Rozdelíme na 2 časti, každú rozvaľkáme natenko (2-3mm). Cesto potom rozkrájame na štvorce 4×4 cm alebo vykrajujeme kolieska. Do stredu každého položíme lyžičku náplne a okraje dobre postláčame. Snažíme sa pracovať svižne, aby nám zvyšné cesto nezaschlo – ťažšie sa potom lepí.
-
Keď máme všetky pirohy hotové, dáme si zovrieť vo veľkom hrnci dostatočné množstvo vody a osolíme ju.
-
Slaninku si nakrájame a tiež dáme opražiť do chrumkava.
-
Keď voda vrie, opatrne do nej nahádžeme pripravené bryndzové pirohy. Lepšie je ich variť na 2x aby sa veľké množtvo v hrnci nezlepilo. Keď vyplávajú na povrch, ešte pár minút ich povaríme a potom cedníkom vyberieme do misky. Nepremývame ich!
-
Bryndzové pirohy servírujeme s kopčekom kyslej smotany, opraženou slaninou a čerstvou pažítkou.