Bryndzová polievka – demikát so slaninkou
...krémová, voňavá a hustá bryndzová polievka
Ingrediencie
Suroviny:
- 300 – 375 g bryndze
- 30g masti
- 3 väčšie zemiaky
- 200 ml smotany na šľahanie 33%
- soľ, korenie
- lyžička mletej rasce
- 2 bobkové listy
- 1 – 2 cibule
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 200 g oravskej slaniny
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vývar z varených zemiakov
- čerstvá pažítka

Bryndzová polievka alebo demikát patrí do kategórie typických slovenských jedál. Obľúbená bola v regiónoch s chovom oviec, aj keď existuje aj jeho variant z kravského mlieka. Demikát však nie je iba slovenskou záležitosťou, je populárny aj na moravskom Valašsku.
V máji je bryndza najlepšia. Skúsili ste už nátierku, halušky, pirohy a neviete čo ďalej ? Na rade je bryndzová polievka – demikát. Táto častokrát zanedbávaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov Vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť.
Ľudové recepty sú dnes naozaj v móde… a bryndzová polievka, alebo demikát určite zaslúžene
- Najskôr si očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Zatiaľ ich necháme stáť v chladnej vode, aby nám nezhnedli. Cibuľu a oravskú slaninu si tiež nakrájame.
- Vo vyššom hrnci si zohrejeme masť, na ktorej opečieme do zlatista vopred nakrájanú cibuľu. Keď bude cibuľa zlatistej farby, pridáme všetko korenie, okrem soli a korenia, to si necháme na koniec.
- Ľahko opražíme, aby sa vďaka tuku a teplote z korenia uvoľnili všetky chute. Pridáme 2/3 ošúpaných a nakrájaných zemiakov, ľahko ich za stáleho miešania s cibuľkou orestujeme a nakoniec ich zalejeme zeleninovým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť. Od varu asi do desiatich minút by zemiaky mali zmäknúť.
- Medzitým na panvici do zlatista opečieme oravskú slaninu. Keď je slanina krásne zlatistá, vyberieme ju a vo zvyšnom tuku, ktorý nám na panvici zostal opečieme zvyšok nakrájaných zemiakov. Zemiaky opekáme na miernom ohni zo všetkých strán. Potom ich tiež vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke.
- Keď budú zemiaky vo vývare mäkké, zložíme hrniec z platne a ponorným mixérom ich rozmixujeme do hladka. Potom pridáme bryndzu, smotanu a ešte raz všetko na záver premixujeme. Teraz je ten správny čas bryndzový krém ochutnať, prípadne dochutiť soľou alebo korením. Bryndzovú polievku servírujeme v hlbokom tanieri a posypeme nastrihanou čerstvou pažítkou, opečenou slaninou a zemiakmi.
- Dobrú chuť!
Bryndzová polievka je pochúťka, ale deti s ňou majú často problém. Pripravte im bryndzovú nátierku a možno časom, keď im bryndza zachutí, zjedia aj polievku 🙂
Články z nášho magazínu o potravinách:
Čo je ketóza a populárna keto diéta? |
Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie? |
![]() |
![]() |
V poslednom čase ste sa určite stretli s pojmom “keto diéta”. Aká je skvelá, ako rýchlo funguje a koľko z nej schudnete. Viete však aj to, o čo sa vlastne jedná? | Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť? |
Súvisiace recepty

Hráškový krém a Feta

Zeleninová polievka s haluškami

Polievka z medvedieho cesnaku

Karfiolová krémová polievka
