Pre 2 osoby:
Bruschetta – toskánsky chlebík s paradajkami
Svetlana Mravcová | 261 receptov
Pre 2 osoby:
- pár krajcov rustikálneho chleba alebo 2 bagetky
- panenský olivový olej dobrej kvality
- 4 väčšie zrelé paradajky, alebo 2 hrste farebných cherry paradajok (hľadajte v letáku BILLA)
- 1 strúčik cesnaku
- pár kvapiek balsamika
- malá hrsť čerstvých bazalkových lístkov
- sušené oregano
- soľ, korenie
Bruschetta je toskánska špecialita. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách. Ochutnala som toho v Taliansku veľa a prekvapilo ma, že tie najlepšie jedlá boli vždy tie najjednoduchšie. Bruschetta sa stala mojou obľúbenou rannou či večernou pochúťkou, hlavne v letných mesiacoch, keď aj na Slovensku máme dostatok chutných zrelých paradajok.
Bruschetta – keď zrejú paradajky, je správny čas vyskúšať z nich rôzne recepty
- Rustikálny chlieb alebo bagety si nakrájame na tenké, úhľadné a podlhovasté tvary.
- Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky až „kocôčky“ a dáme do misy. Pridáme natrhané alebo nakrájané bazalkové lístky, olivový olej, pretlačený cesnak, sušené oregano, podľa chuti pár kvapiek balzamikového octu a čerstvo namleté čierne korenie.
- Zmes premiešame a dáme do chladničky, aby sme ju mohli podávať dobre vychladenú.
- Panvicu si poriadne nahrejeme na sporáku a poukladáme na ňu nakrájané chlebíky, či bagety, ktoré výdatne pokvapkáme olivovým olejom.
- Chlieb môžeme opiecť i v hriankovači a pokvapkať olejom až potom.
- Paradajkovú zmes potom opatrne navŕšime na chlebíky, či tousty, aby sme mali plnú a šťavnatú chuť bruschiet. Bruschetty na záver osoľte hrubozrnnou morskou soľou.
- Tip: Iná alternatíva na prípravu paradajkovej zmesi je pripraviť ju z farebných cherry paradajok. Vtedy dosiahneme ešte väčší estetický zážitok.
- Tip: V Taliansku sa receptúry na bruschettu líšia a pridávajú sa do nich mozzarelly, rôzne chutné talianske údeniny a podobne.