Broskyňový sorbet je super recept, má farmu slnka a chuť leta. Príde na chuť deťom aj dospelým. Sorbet je vlastne veľmi svieža ovocná a nemliečna zmrzlina. Tu je teda návod na sorbet zo zrelých broskýň.

Broskyňový sorbet je recept na leto

 

  1. Broskyne dobre umyjeme, olúpeme šupku a nakrájame ich na menšie kúsky.
  2. V kuchynskom mixéri s mixujeme nakrájané broskyne spolu s cukrom najemno. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, ktorú ešte predtým precedíme cez jemné sitko, trochu vanilky a prípadne trošku vody. Ja som použila iba cca 5 lyžíc vody.
  3. Hotovú broskyňovú zmes nalejeme do skleneného kontajnera s viečkom, ktoré poriadne utesníme.
  4. Sorbet takto dáme do mrazničky asi tak na 6 až 7 hod.
  5. Ešte pred servírovaním ale sorbet vyberieme s malým predstihom. Aby sa nám sorbet dobre servíroval, potrebujeme, aby takto zostal pri izbovej teplote aspoň 10 min. Lyžicu na zmrzlinu potom namočíme do vriacej vody a jednotlivé kopčeky tak naberáme oveľa ľahšie.
  6. Sorbet môžeme servírovať len tak v sklenených miskách.
  7. V lete by sme mali vyskúšať aj aj nejakú tú zmrzlinu, presnejšie,  toto nie je zmrzlina ale sorbet. Ak sa bojíte toho, že si slovo sorbet znie veľmi vznešene a recept bude náročný, môžete zostať pokojní. Slovo sorbet totiž vlastne znamená vodný ľad. Z pravidla obsahuje vodu ochutenú alebo osladenú nejakou príchuťou. Naopak nikdy neobsahuje žiadne mliečne výrobky, teda je určite zdravší.
  8. Ovocný sorbet určite môžete urobiť z ktoréhokoľvek ovocia, my sme sa v tomto recepte zamerali na sorbet broskyňový. Skvelé sú však sorbety z akéhokoľvek ovocia. Tu je viac tipov, ako postupovať pri príprave jednoduchých ovocných nanukov, drení, ale aj náročnejších, ale lahodnejších verzií s cukrovým rozvarom.
  9. V lete, v sezóne rôzneho ovocia, ktoré občas nestíhame pojesť, dobre padne vedieť, ako si pripraviť osviežujúcu nemliečnu zmrzlinu z ovocia. Mrazené ovocné drene alebo sorbety padnú dobre v horúcich letných dňoch. Ich príprava je super jednoduchá.
  10. Najjednoduchší spôsob je rozmixovať zrelé umyté ovocie ponorným mixérom a naplniť zmes do nanukových formičiek s paličkou.
  11. Aby sa v ovocných dreniach netvorili počas mrazenia kryštáliky ľadu, iný spôsob prípravy je urobiť ich s cukrovým rozvarom. Do kastrólika dáme 100 g cukru a 50 ml vody. Za občasného miešania zmes varíme na silnom ohni asi 5 minút, kým sa cukor nerozpustí a spolu s vodou nadobudne hustejšiu sirupovú konzistenciu. Odstavíme z ohňa, cukrový rozvar zmixujeme s ovocím (jahodami, malinami, broskyňami a pod.) a touto zmesou naplníme formičky na nanuky.
  12. Pre lepšiu chuť môžeme do ovocia pridať bylinky (mätu, medovku, levanduľu a pod.), vanilku alebo škoricu, prípadne citrónovú šťavu.
  13. Zmrazené nanuky môžeme pred podávaním namočiť do roztopenej vychladnutej čokolády, ktorú sme premiešali s lyžičkou oleja alebo kokosového tuku. Čokoláda na zmrazenom ovocí ihneď stuhne a vašim nanukom dodá ďalší rozmer 😊.