Bretónske lodičky s pudingovým krémom a ovocím

... sladká ovocná bodka za odchádzajúcim letom.

Francúzi sú majstrami v cukrárčine. V ich dezertoch sa snúbi dokonalá chuť s dokonalým výzorom. Mnohé z nich sú založené na princípe jednoduchosti, aby vynikla práve chuť čerstvých ingrediencií. Bretónske lodičky sú presne takým dezertom. Krehké maslové cesto nevtieravej chuti ozdobené vanilkovým pudingovým krémom s mascarpone a veľkým množstvom čerstvého ovocia.

Bretónske lodičky

Bretónske lodičky spravia peknú ovocnú bodku za odchádzajúcim letom.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 1 vanilka
  • pol ČL kypriaceho prášku

 

Na plnku:

  • 1 balenie Zlatého Klasu alebo vanilkového pudingu
  • 125 ml mlieka zmiešaného so 125 ml šľahačky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3-4 PL mascarpone

 

Na ozdobenie:

  • ľubovoľné čerstvé ovocie
  • 2 PL marhuľového džemu a trochu horúcej vody na potretie (alebo použijeme tortové želé)

bretónske lodičky

Postup
  1. Na cesto preosejeme múku s kypriacim práškom a práškovým cukrom, pridáme vanilku, vajce (odporúčame, aby bolo izbovej teploty) a na kocky nakrájané tuhšie maslo.
  2. Všetky prísady na cesto premiešame a ručne miesením spracujeme na hladké kompaktné cesto.Medzi dvoma plátmi papiera na pečenie ho vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme z neho koláče v tvare lodičiek.
  3. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút do zlatohneda.
  4. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  5. Na plnku si rozmiešame Zlatý Klas a cukor v pol deci mlieka. Zvyšné mlieko zmiešané so šľahačkou privedieme do varu.
  6. Do vriaceho mlieka nalejeme zmes pudingového práškum, cukru a mlieka a za stáleho miešania krátko povaríme do úplného zhustnutia.
  7. Necháme vychladnúť.
  8. Medzitým si rozmiešame mascarpone do krémova.
  9. Mascarpone vmiešame dôkladne do pudingovej zmesi, kým nezískame hladký krém. Pomocou zdobiaceho vrecúška ozdobíme jednotlivé lodičky krémom a ovocím.
  10. Na záver ich potrieme zmesou marhuľového lekváru a horúcej vody, aby sa pekne leskli. Alternatívne môžeme poliať tortovým želé, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale.

 

Vyskúšajte aj:

pečené kura
Pečené kura na grécky spôsob

 

 

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Pôvodným povolaním marketingová manažérka, ktorá svoju veľkú záľubu v pečení posunula na úroveň kuchynskej alchýmie. Počas rodičovskej dovolenky sa aktívne venuje pečeniu, testovaniu a vytváraniu nových sladkých a slaných receptov.