Francúzi sú majstrami v cukrárčine. V ich dezertoch sa snúbi dokonalá chuť s dokonalým výzorom. Mnohé z nich sú založené na princípe jednoduchosti, aby vynikla práve chuť čerstvých ingrediencií. Bretónske lodičky sú presne takým dezertom. Krehké maslové cesto nevtieravej chuti ozdobené vanilkovým pudingovým krémom s mascarpone a veľkým množstvom čerstvého ovocia.

Bretónske lodičky

Bretónske lodičky spravia peknú ovocnú bodku za odchádzajúcim letom.

Postup
  1. Na cesto preosejeme múku s kypriacim práškom a práškovým cukrom, pridáme vanilku, vajce (odporúčame, aby bolo izbovej teploty) a na kocky nakrájané tuhšie maslo.
  2. Všetky prísady na cesto premiešame a ručne miesením spracujeme na hladké kompaktné cesto.Medzi dvoma plátmi papiera na pečenie ho vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm a vykrajujeme z neho koláče v tvare lodičiek.
  3. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút do zlatohneda.
  4. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
  5. Na plnku si rozmiešame Zlatý Klas a cukor v pol deci mlieka. Zvyšné mlieko zmiešané so šľahačkou privedieme do varu.
  6. Do vriaceho mlieka nalejeme zmes pudingového práškum, cukru a mlieka a za stáleho miešania krátko povaríme do úplného zhustnutia.
  7. Necháme vychladnúť.
  8. Medzitým si rozmiešame mascarpone do krémova.
  9. Mascarpone vmiešame dôkladne do pudingovej zmesi, kým nezískame hladký krém. Pomocou zdobiaceho vrecúška ozdobíme jednotlivé lodičky krémom a ovocím.
  10. Na záver ich potrieme zmesou marhuľového lekváru a horúcej vody, aby sa pekne leskli. Alternatívne môžeme poliať tortovým želé, ktoré si pripravíme podľa návodu na obale.