Šťavnaté bravčové karé s kroketami a hlivovou omáčkou
... ak bývate často chorí, určite zaraďte do svojho jedálnička jedlá z hlivy ustricovej.
Ingrediencie
- 1kg bravčové karé
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule, pokrájané na jemno
- 200 g hlivy ustricovej
- 500ml smotany na šľahanie
- soľ
- korenie
- 3 vajíčka
- strúhanka
- olej
- maslo

O bravčovom mäse sa hovorí, že nepatrí medzi zdravé potraviny. Neplatí to však pre bravčové karé, ktoré obsahuje len minimum tuku. Dajú sa z neho rýchlo pripraviť jednoduché a veľmi chutné jedlá.
Bravčové karé s hlivovou omáčkou a zemiakovými kroketami
Nízky obsah tuku je na jednej strane výhoda, na druhej strane vyvstáva otázka ako docieliť šťavnatosť. Veríme, že s našim návodom a najmä s jemnou hlivovou omáčkou sa vám to určite podarí.
- Mäso z karé si umyjeme a nakrájame na rezne, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Prudké opečenie je dôležité, aby sa mäso uzavrelo a ostalo mäkké a šťavnaté.
- Potom dáme na 20 minút dopiecť do rúry pri 180 °C a trochu podlejeme s výpekom a vodou.
- Medzitým si pripravíme zemiakové krokety. Uvarené zemiaky nastrúhame na jemno, osolíme, pridáme vajíčko a trochu strúhanky. Premiešame a vytvárame šúlky, ktoré potom obalíme vo vajíčku, strúhanke a vyprážame.
- Hlivu pokrájame a opražíme na masle s cibuľkou, rozmiešame a pridáme smotanu.
- Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Zázračná hliva
Ak bývate často chorí, určite zaraďte do svojho jedálnička jedlá z hlivy ustricovej. Okrem toho, že sa dá použiť mnohorakými spôsobmi, je veľmi chutná, má nízku energetickú hodnotu (čiže je vhodná aj pri chudnutí) a najmä je zdravá. Je cenená najmä pre látku betaglukán, ktorý nezničíte varením, ani smažením.
- betaglukán zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke,
- prírodný zdroj celého radu vitamínov B, D, C, K, proteínov, obsahuje stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku,
- pomáha uvoľňovať usadené škodliviny, podporuje peristaltiku čriev a vylučovanie,
- stimuluje imunitu, pôsobí antibakteriálne, antiviroticky a protizápalovo
- spomaľuje proces starnutia
- znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- priaznivo pôsobí kožných a kĺbových ochoreniach a kŕčových žilách
- zlepšuje činnosť obličiek a pečene
- zlepšuje metabolizmus
- zabezpečuje regenarúciu buniek a tým spomaľuje proces starnutia
- tlmí vedľajšie účinky chemoterapie.
Súvisiace recepty

Plnená mäsová roláda s klobáskou

Kurací Stroganov so smotanou a šampiňónmi

Bravčové mleté s ryžou na vietnamský spôsob

Zemiakový prívarok na kyslo s mäsovými guľkami
