O bravčovom mäse sa hovorí, že nepatrí medzi zdravé potraviny. Neplatí to však pre bravčové karé, ktoré obsahuje len minimum tuku. Dajú sa z neho rýchlo pripraviť jednoduché a veľmi chutné jedlá.

Bravčové karé s hlivovou omáčkou a zemiakovými kroketami

Nízky obsah tuku je na jednej strane výhoda, na druhej strane vyvstáva otázka ako docieliť šťavnatosť. Veríme, že s našim návodom a najmä s jemnou hlivovou omáčkou sa vám to určite podarí.

Postup
  1. Mäso z karé si umyjeme a nakrájame na rezne, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na panvici. Prudké opečenie je dôležité, aby sa mäso uzavrelo a ostalo mäkké a šťavnaté.
  2. Potom dáme na 20 minút dopiecť do rúry pri 180 °C a trochu podlejeme s výpekom a vodou.
  3. Medzitým si pripravíme zemiakové krokety. Uvarené zemiaky nastrúhame na jemno, osolíme, pridáme vajíčko a trochu strúhanky. Premiešame a vytvárame šúlky, ktoré potom obalíme vo vajíčku, strúhanke a vyprážame.
  4. Hlivu pokrájame a opražíme na masle s cibuľkou, rozmiešame a pridáme smotanu.
  5. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Zázračná hliva

Ak bývate často chorí, určite zaraďte do svojho jedálnička jedlá z hlivy ustricovej. Okrem toho, že sa dá použiť mnohorakými spôsobmi, je veľmi chutná, má nízku energetickú hodnotu (čiže je vhodná aj pri chudnutí) a najmä je zdravá. Je cenená najmä pre látku betaglukán, ktorý nezničíte varením, ani smažením.

  • betaglukán zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, pomáha telu bojovať proti rakovine, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke,
  • prírodný zdroj celého radu vitamínov B, D, C, K, proteínov, obsahuje stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku,
  • pomáha uvoľňovať usadené škodliviny, podporuje peristaltiku čriev a vylučovanie,
  • stimuluje imunitu, pôsobí antibakteriálne, antiviroticky a protizápalovo
  • spomaľuje proces starnutia
  • znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • priaznivo pôsobí kožných a kĺbových ochoreniach a kŕčových žilách
  • zlepšuje činnosť obličiek a pečene
  • zlepšuje metabolizmus
  • zabezpečuje regenarúciu buniek a tým spomaľuje proces starnutia
  • tlmí vedľajšie účinky chemoterapie.