Bravčová roláda s jablkami, slaninkou a zlatistou glazúrou

... príprava je jednoduchá a nemusí sa jej báť ani menej skúsený kuchár.

Aj keď možno na prvý pohľad netradičná kombinácia, verte, že bravčová roláda sa pekne snúbi so sladkosťou jabĺk a chrumkavou slaninkou. Marhuľová glazúra sa postará o pomyselnú čerešničku na torte a vy sa pred svojimi hosťami blysnete s perfektným slávnostným obedom.

Bravčová roláda aj pre neskúsených kuchárov

Výborná bravčová roláda, ktorej príprava je jednoduchá a nemusí sa jej báť ani menej skúsený kuchár.

Ingrediencie
  • 1 až 1 a ½ kg bravčového karé bez kosti v celku
    Na plnku:
  • 100 g anglickej slaniny
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 červené jablká
  • 2 šálky nakrájanej ciabatty alebo pevnejšej bagety
  • lyžička sušenej šalvie (alebo lyžica čerstvých nasekaných lístkov)
  • lyžička sušeného tymiánu (alebo lyžica čerstvých lístkov)
    Na glazúru:
  • 5 lyžíc domáceho marhuľového džemu
  • 1 vrchovatá lyžica hrubozrnej horčice

bravčová roláda

Náš tip na prílohu:
  • Upečenú roládu preložíme na drevenú podložku, necháme zakryté alobalom 15 minút odpočívať. Odstránime špagát a nakrájame na plátky.
  • Podávame so zvyškom glazúry (ktorú môžeme zmiešať s výpekom z mäsa) a pučenými zemiakmi. Tie si pripravíme tak, že ošúpané zemiaky pokrájame na kocky, uvaríme vo vode do mäkka, scedíme a rozpučíme. Pridáme cibuľku, ktorú sme si nasekali nadrobno a opiekli dozlata na masle a troške oleja, hrsť petržlenovej vňate, osolíme, okoreníme  a dobre premiešame.
Postup
  1. Najskôr si pripravíme plnku. V panvici opečieme plátky slaniny do chrumkava. Vyberieme a necháme na papierovej vreckovke zbaviť prebytočného tuku a následne nasekáme nahrubo. Na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nasekanú šalotku a cesnak do sklovita. Bude to trvať asi 3 minútky.
  2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky a nakrájame na menšie kocky (asi 1x1cm). Pridáme ich na panvicu spolu so šalviou a tymiánom, osolíme, okoreníme  a miešame dalšie 3-4 minúty.  Jablká by mali zmäknúť  ale nesmú sa rozpadať. Pridáme kocky ciabatty (alebo pevnejšieho bieleho pečiva), polejeme vývarom alebo vodou( 50 ml by malo stačiť) a premiešame.
  3. Odstavíme, preložíme do misky spolu so slaninou, opatrne premiešame a necháme vychladnúť.  Náplň môžeme pripraviť aj deň vopred a skladovať zakrytú v chlade.
  4. Rúru zohrejeme na 200 °C.  Mäso položíme na pracovnú dosku a nožom pozdlžne rozkrojíme tak, aby sme dostali  približne 2cm hrubý plát mäsa. Nôž priložíme pozdlžne kolmi na  mäso asi 2 cm odspodu a krájame smerom do stredu, až dostaneme plát mäsa. Môžeme naklepať.  Osolíme  a okorením mletým čiernym korením. Náplň položíme pozdlžne do stredu, vytvoríme z nej akýsi valček a zabalíme. Zaviažeme potravinárskym špagátom aby sa nám roláda nerozpadla počas pečenia. Potrieme ju olivovým olejom, osolíme, okoreníme.
  5. Zakryjeme a pečieme približne hodinu a pol až dve hodiny. Ak je potrebné, podlejeme troškou vody, ale mäso pustí dosť šťavy.
  6. Pred koncom pečenia odkryjeme, potrieme marhuľovou galzúrou a dopečieme nezakryté ešte 15-20 minút, kým povrch nezíska zlatú kôrku.
  7. Glazúru pripravíme tak, že v malej panvci zohrejeme marhuľový džem a premiešame s horčicou.

 

Vyskúšajte aj:

maková torta
Maková torta s jahodami

 

 

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Študovala som etnológiu, ale pracujem v administratíve. Sedavé zamestnanie striedam s pobytom v kuchyni, ktorú zbožnujem :) S manželom sme pred dvoma rokmi vymenili Bratislavu za dedinu a spolu so zlatým retrieverom Oskarom a kocúrom Semirom bývame v domčeku so záhradou, v ktorej rozhodne nebudeme sadiť tuje :) milujem varenie, fotografovanie, pobyt v záhrade, prechádzky, čítanie kníh a leňošenie s rodinou a priateľmi.