Toto jedlo patrí k tým slávnostnejším najmä preto, že ho nejedávame tak často a aj preto, že bravčová panenka je tá najkvalitnejšia časť mäsa.

Bravčová panenka s omáčkou zo šampiňónov a suchých sliviek

Bravčová panenka alebo sviečková sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. My vám ponúkame recept na medailónky v lahodnej a hutnej šampiňónovej omáčke, do ktorej sme pridali pár sušených sliviek a trošku červeného vína.

Postup
  1. Bravčovú panenku umyjeme a osušíme.
  2. Obalíme ju v marináde, ktorú si pripravíme nasledovne: zmiešame sójovú omáčku, med, prelisujeme 2 strúčiky cesnaku, slnečnicový olej, mletý koriander a mletú papriku, čierne korenie, soľ a trošku octu.
  3. Marinádou poriadne natrieme mäso a necháme ho cez noc postáť.
  4. Na druhý deň mäso vyberieme z marinády a pečieme v rúre na 200 stupňoch Celzia asi 40 minút.
  5. Potom ho vyberieme, jemne nakrojíme na plátky (medailónky), naukladáme naň na tenko nakrájaný cesnak a polejeme ho so zvyšnou marinádou.
  6. Pečieme ho ešte cca ďalších cca 30 minút na 180 stupňov Celzia. Kým sa mäso pečie, pripravíme si šampiňónovú omáčku. Umyjeme a očistíme šampiňóny, nakrájame ich na kocky, podlejeme troškou vody a podusíme spolu s nadrobno nakrájanou cibuľkou cca 10 minút.
  7. Pridáme červené víno a na drobno nakrájané suché slivky. Okoreníme mletým koriandrom, čiernym korením a osolíme.
  8. Omáčku necháme zovrieť a keď sa trochu ochladí, zmixujeme ju ponorným mixérom. Mäso sa nám zatiaľ pekne dopieklo. Vyberieme hotovú bravčovú panenku a nakrájame ju na medailónky.
  9. Medailónky servírujeme poliate šampiňónovo-slivkovou omáčkou a zemiakovým pyré. Ozdobíme petržleňovou vňaťkou.