Ak milujete nevšedné chute, mali by ste vyskúšať bravčovú panenku s perníkovou omáčkou. Táto zaujímavá omáčka určite k Vianociam patrí. My ju robíme k adventnému obedu a všetci si vždy pochutíme. Veľkým plusom je, že celá príprava nezaberie veľa času – bravčová panenka totiž potrebuje na prípravu len chvíľu, gnocchi stačí len uvariť a omáčka veľa časi tiež nezaberie.

Bravčová panenka a lá Vianoce

Postup
  1. Bravčovú panenku najskôr osolíme, okoreníme, potrieme trochou masti a dáme bokom odležať.
  2. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  3. Na lyžici masti osmažíme borievky. Keď začnú praskať, pridáme bobkové listy, tymian a šalviu. Všetko spolu opekáme asi minútu.
  4. Potom prisypeme nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľu opekáme do zlatista a nakoniec zmes zeleniny na sviečkovú. Dobre premiešame.
  5. Ešte do hrnca pridáme pomarančovú kôru, pretlak, sušené slivky, lekvár, perníkové korenie, zalejeme vínom a vývarom. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme za občasného miešania asi 40 minút.
  6. Medzi tým na panvici zo všetkých strán osmažíme bravčovú panenku do zlatista. Bude to trvať len niekoľko minút. Potom ju zabalíme do alobalu a na plechu vložíme do rúry na cca 8 – 12 minút. Záleží na tom, či chcete panenku ružovú alebo prepečenú.
  7. Gnocchi nasypeme do hrnca s vriacou osolenou vodou. Variť sa budú len niekoľko minút. Viď návod na obale.
  8. Do omáčky ešte nakoniec pridáme nastrúhaný perník. Asi dve minúty omáčku ešte povaríme a potom ju prepasírujeme cez jemné sitko. Môžeme ju ešte dochutiť cukrom a soľou podľa chuti. Dobrú chuť.