Bravčová panenka s bylinkovým maslom bude jemná, nie je vysušená ani tuhá. Budete si na chvíľu pripadať, ako šéfkuchár v Michelinskej reštaurácii. To, že sa pri tom veľmi nenadriete netreba ostatným prezrádzať. Recept je naozaj jednoduchý a v tom je jeho krása.

Bravčová panenka s bylinkovým maslom je šťavnatá a jemne upečená.

  1. Recept je celkom rýchly a tak najlepšie urobíme, keď začneme prílohou. Očistíme si zemiaky, nakrájame ich na menšie kúsky a dáme ich umyté spolu so studenou vodou a trochou soli variť na miernom ohni. Počas varenia zemiaky strážime. Akonáhle zmäknú, scedíme vodu a zemiaky necháme prikryté pokrievkou bokom.
  2. Bravčovú panenku osušíme kuchynským obrúskom a zo všetkých strán osolíme a okoreníme. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov Celzia.
  3. Na väčšej panvici rozohrejeme trochu olivového oleja s lyžicou masla a panenku na tuku opečieme zo všetkých strán. Mäso sa zatiahne a vďaka tomu si pri pečení udrží všetky šťavy vnútri.
  4. Na väčšom pekáči si zároveň pripravíme dvojitý kus alobalu, na ktorý budeme potom opečenú panenku ukladať a baliť. Ak pečieme dva kusy mäsa ako ja, každý zabalíme do alobalu zvlášť.
  5. Kým sa mäso ešte dopekáva, pripravíme si všetky bylinky, ak používame čerstvé, najemno ich nasekáme a vymiešame s maslom.
  6. Mäso orestované do zlatista prenesieme na pripravený alobal a pokladieme pripraveným bylinkovým maslom. Zľahka polejeme ešte šťavou a tukom z panvice, zabalíme a dáme piecť do rozohriatej rúry na 20 – 25 minút (záleží na veľkosti kusov mäsa, ak sú menšie a tenšie, bude to len 20 minút). Ak sa chceme ešte uistiť a máme po ruke teplomer na mäso, teplota by sa mala pohybovať okolo 70 stupňov Celzia.
  7. Teraz prichádza veľmi dôležitý krok. Po vybratí mäso totiž ešte musíme nechať odpočívať a to minimálne 5 minút. Len tak si zaistíme skutočný pôžitok z tak špeciálneho mäsa, akým bravčová panenka určite je. Po nakrájaní ju servírujeme s uvarenými zemiakmi. Ak ste skôr experimentátori vyskúšajte panenku v perníkovej omáčke