Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na cesto (táto dávka vystačí na 30 ks rožkov):

Na orechovú plnku (na 15 rožkov)

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 125 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • Trochu vanilkového cukru

Na makovú plnku (na 15 rožkov): 

Na potieranie:

  • 3 žĺtky

Vrstva 1

Bratislavské rožky s makom aj orechami

Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 15 min

Sisters Bakery Miška Smolová | 97 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Bratislavske rozky makove
Ingrediencie

Na cesto (táto dávka vystačí na 30 ks rožkov):

Na orechovú plnku (na 15 rožkov)

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 125 ml mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • Trochu vanilkového cukru

Na makovú plnku (na 15 rožkov): 

Na potieranie:

  • 3 žĺtky

Bratislavské rožky so sladkou makovou alebo orechovou plnkou patria k čaru zimných dní. Mnohí nevieme odolať, že?

Bratislavské rožky so sladučkou makovou a orechovou plnkou, tomu málokto odolá

Postup:

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru z odváženého množstva a rozdrobíme doň čerstvé kvasnice. Necháme asi 20 minút pri izbovej teplote odstáť, kým kvasnice nenakysnú a nevytvorí sa kvások.

  2. Múku premiešame s cukrom, soľou, pridáme masť a kvások a vymiesime hladké nelepivé cesto.

  3. Cesto necháme na teplom mieste asi hodinu vykysnúť.

  4. Medzitým si pripravíme plnky. Pripravíme si dva menšie hrnce, do každého dáme 125 ml mlieka a 150 g práškového cukru a krátko ich na slabom plameni povaríme. Potom pridáme do jedného mletý mak a citrónovú kôru alebo škoricu a do druhého mleté orechy a vanilku a krátko premiešame. Odstavíme z ohňa a necháme odstáť.

  5. Nakysnuté cesto rozdelíme na 30 rovnakých kúskov (každý bude mať približne 30 g), tie premiesime a vytvarujeme guličky. Necháme ich ešte krátko nakysnúť.

  6. Každú guličku cesta potom rozvaľkáme na ovál. Každú z plniek si rozdelíme na 15 približne rovnakých častí, z každej ušúľame „valček“ a ten vložíme do stredu oválu. Cesto zahneme zhora aj zdola, šev spojíme, jemne zašúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala.

  7. Z makových rožkov vytvarujeme podkovičky, z orechových písmenko C a pokladáme ich na plech s papierom.

  8. Rožteky potierame rozmiešaným žĺtkom (neriedime ho vodou!) a necháme zaschnúť. Pred pečením rožky ešte raz potrieme žĺtkom, týmto spôsobom sa na rožkoch spraví typické mramorovanie.

  9. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 12 minút.