Viete čo je základom poctivej polievky boršč? Nejedna ukrajinská alebo ruská rodina by vám na to dala jednoznačnú odpoveď – základom je poctivo uvarený hovädzí vývar z kostí a mäsa. Ďalšou zásadou tejto svetoznámej polievky je, že musí byť hustá.

Boršč

Táto tradičná hustá polievka, obľúbená najmä v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni  je ideálna do tohto počasia. Príznačná pre boršč je jeho sýto červená farba, ktorú dosiahneme tak, že si repu pred samotnou tepelnou prípravou zastriekneme octom. Okrem toho, že je táto polievka plná vitamínov, je aj neuveriteľne chutná.

Postup
  1. V hlbokom hrnci uvaríme hovädzí vývar z mäsa a kostí. Keď chceme, aby sa nám vývar uvaril rýchlejšie, nakrájame si mäso na kocky.
  2. Osolíme, pridáme pár zrniek celého korenia, klinčeky a pár bobkových listov. Po viacnásobnom prevretí, znížime teplotu a pozbierame penu z vrchu.
  3. Počas varenia vývaru dáme variť aj cviklu. Varíme ju v osobitnom hrnci ošúpanú a pokrájanú na kocky. Do vody pridáme cca 2 polievkové lyžice octu, aby cvikla nestratila svoju farbu.
  4. Po zhruba jeden a pol hodinovom varení by mal byť vývar hotový. Vývar precedíme.
  5. Následne do neho vrátime mäso a pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na plátky nakrájanú kapustu. Necháme variť na miernom ohni cca 15 až 20 minút.
  6. Cibuľu, mrkvu, petržlen nakrájame na kocky a podusíme na rozohriatom slnečnicovom oleji. Podlejeme cca dvomi vareškami vývaru a pridáme paradajkový pretlak a pretlačíme cesnakové strúčky.
  7. Povaríme kým zelenina nezmäkne. Následne zeleninu pridáme do vývaru. Uvarenú cviklu scedíme a pridáme ju tiež do vývaru. Polievku necháme ešte prejsť varom, aby sa chute spojili a môžeme podávať. Boršč ozdobíme kyslou smotanou, nasekanou petržlenovou vňaťkou a kôprom.