Obľúbený, bleskovo hotový a veselý – taký je náš hrnčekový koláč, ktorému nechýba dobrý nápad. Na tento recept nebudete potrebovať ani váhu, ani mixér, alebo iné špeciálne náradie. Stačia vám dve misy, jedna metlička a vyšší plech. A potom už len pár minút a môžete dávať piecť. Neveríte? Tak vyskúšajte.

Bleskový hrnčekový koláč bez mixéra

Vanilkovo-kakaový hrnčekový koláč, ktorý si upečieme je výborným nadýchaným koláčom k poobednajšej káve alebo čaju. Do koláča môžeme pridať aj nahrubo nasekané orechy alebo kúsky čokolády. Ak máte radi sladké raňajky, kúsok si z neho odložte, zajtra vám bude chutiť ešte lepšie.

Postup
    1. V jednej mise premiešame preosiatu múku, preosiaty cukor, kypriaci prášok a vanilkový cukor.
    2. V druhej mise metličkou prešľaháme olej, mlieko a vajcia.
    3. Sypké prísady pomaly prisypávame do mokrých prísad, stále miešajúc.
    4. Poloriedke cesto riadne premiešame, aby sme nemali hrudky. Asi tretinu odlejeme späť do druhej misy. Pridáme do nej kakao a opäť premiešame tak, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.
    5. Vyšší plech alebo tortovú formu vystelieme papierom na pečenie.
    6. Do formy nalejeme najprv vanilkové cesto bez kakaa a necháme povrch, aby sa uhladil.
    7. Kakaovú zmes naplníme do zdobiaceho sáčku (ak nemáme, nevadí, poslúži nám aj lyžica) a do vanilkového cesta robíme vzory. Napríklad v okrúhlej tortovej forme sa dobre vyníma špirálový vzor.
    8. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov asi na 30 minút.
    9. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.