Voňavá banánová bábovka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 zrelšie banány , pretlačené vidličkou na kašu
  • 1 lyžička vanilky v prášku alebo vanilkovej esencie
  • 3 lyžice medu
  • 225 g hladkej múky 00
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 g tmavej čokolády
  • 70 g lieskových orechov
  • Na polevu:

  • 108 g hnedého cukru
  • hrsť lieskových orechov na kúsky (nemusí byť)
  • Ingrediencie

    Na cesto:

  • 4 zrelšie banány , pretlačené vidličkou na kašu
  • 1 lyžička vanilky v prášku alebo vanilkovej esencie
  • 3 lyžice medu
  • 225 g hladkej múky 00
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 g tmavej čokolády
  • 70 g lieskových orechov
  • Na polevu:

  • 108 g hnedého cukru
  • hrsť lieskových orechov na kúsky (nemusí byť)
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Banánová bábovka - ak premýšľate ako tentoraz upiecť bábovku trochu netradične, mám pre vás skvelý tip. Bábovka, ktorú si od vás bude každý pamätať. Dávam tomu niekoľko dní, až sa medzi vašimi priateľmi začne hovoriť o tom, aká skvelá je banánová bábovka, ktorú viete upiecť.

    Výborná banánová bábovka s polevou

    Postup:

    1. Vo väčšej mise si rozšľaháme maslo izbovej teploty a hnedý cukor. Určite môžeme použiť kuchynský robot. S ním vám práca pôjde rýchlejšie a pohodlnejšie.
    2. Potom zašľaháme vajíčka, jedno po druhom, kým sa krásne nespoja. K cestu pridáme vanilku, med a banány, všetko dobre premiešame.
    3. Zvlášť v mise si zmiešame múku so sódou a práškom do pečiva. Tieto dve suroviny vždy najskôr zapracovávame do múky. Inak by nám cesto pri pečení nenakyprilo.
    4. Čokoládu nalámeme a pokrájame na malé kúsky. Orechy môžeme vložiť do vrecka, uzavrieť a poklepať napríklad valčekom na cesto. Potom tieto dve suroviny pomaly vmiešame do cesta.
    5. Formu na bábovku si vymastíme tukom, ja som použila maslo, veľa ľudí ale odporúča použiť tuk, ktorý neobsahuje vodu, napríklad olej, alebo masť a vysypeme hrubou múkou.
    6. Cesto do formy rovnomerne nalejeme. Možno sa vám bude zdať trošku hustejšie ako na obyčajnú bábovku, toho sa nezľaknite. Pečte na 160 stupňoch asi hodinu a pol. Pokiaľ si nebudete istí, trik so špajľou pozná asi každý. Cesto bude mať na povrchu tmavšiu farbu.
    7. Po upečení vyberieme formu s bábovkou na kuchynskú dosku a necháme stáť 15 minút. Potom bábovku vyklopíme. A necháme úplne vychladnúť.
    8. Postup polevy je veľmi jednoduchý, len vás musím varovať, nikdy v priebehu varenia od hrnca neodchádzajte, má obrovskú tendenciu sa pripaľovať.
    9. Cukor a smotanu zmiešame v malom hrnci a varíme za stáleho miešania na miernom ohni. Po rozpustení cukru by mala poleva začať hustnúť. Asi tak po 12 minútach bude tak hustá, aby pekne držala navrchu bábovky a zároveň vytvorila pekný efekt. Samozrejme keď budeme polevou bábovku polievať, podložíme si ju plechom. Nakoniec vrch polevy posypeme trochu orechmi. Dobrú chuť.