Bábovka – šťavnatá s makom a citrónovou šťavou

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
  • 1  a ¼  balíčka kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 2 vajíčka
  • kôra a šťava z 1 bio citrónu
  • Na polevu:

  • maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • Ingrediencie
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 1 balíček vanilkového cukru (20 g)
  • 1  a ¼  balíčka kypriaceho prášku do pečiva (15 g)
  • 2 vajíčka
  • kôra a šťava z 1 bio citrónu
  • Na polevu:

  • maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Citrónovo-maková bábovka patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty na bábovku.  Je totiž úžasná, úplne jednoduchá, po upečení šťavnatá a aj chrumkavá! Citrón v ceste aj v poleve sa postará o vláčnosť a sviežosť a mak zasa o chrupkanie medzi zubami. Jednoducho -  geniálna, a pritom jednoduchá bábovka. Okrem toho bábovka je podľa mňa ideálny univerzálny nedeľný koláč.  Pýtate sa prečo? Mám niekoľko dôvodov 🙂  Nedeľné obedy bývajú celkom výdatné a k poobednej kávičke sa nám žiada  niečo jednoduchšie a ľahšie.  Ak ste to s obedom prehnali, kúsok bábovky môže zastúpiť večeru so šálkou bylinkového čaju. Alebo si ju dajte na raňajky s kakavkom 🙂 To, že je nenáročná na prípravu nemusím ani spomínať.

    Citrónovo-maková bábovka naozaj stojí za vyskúšanie

    Postup:

    1. Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Rúru si vyhrejeme na 160 °C. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
    2. Múku preosejeme do misky, pridáme ostatné suroviny a elektrickým mixérom všetko prešľaháme do kompaktnej hmoty. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť. Pečieme 40-50 minút do zlatohneda. Prípadne otestujeme dreveným špáradlom. Pokiaľ ho po zapichnutí do stredu bábovky vytiahneme bez nalepeného cesta, je bábovka upečená.
    3. Po vybratí z rúry necháme bábovku pár minút vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a preložíme na mriežku.
    4. Ešte teplú bábovku polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním práškového cukru s citrónovou šťavou.
    5. Bábovku krájame po úplnom vychladnutí.
     

    Náš tip:

    • Určite použite nemletý mak. S mletým makom by bábovka mala nevábnu farbu a mdlú štruktúru. S použitím celého maku dostanete vláčnu bábovku a zrnká maku budú pekne chrupkať. A vďaka citrónovej poleve bude koláčik ešte viac svieži.