Máte chuť na niečo zdravé? Avokádová pomazánka s cícerom a domáce bagetky vás nasýtia a ešte aj dodajú vitamíny.

Avokádová pomazánka s cícerom a domáce bagetky

Postup
  1. Avokádo roztlačíme na hrubo vidličkou, pridáme cibuľku, horčicu, pomačkaný cícer, tahini a dochutíme soľou a korením.
  2. Nakoniec primiešame limetovú šťavu.

Bagetky si k tomu môžete kúpiť, ale odporúčame vyskúšať si upiecť vlastné:

  1. Z trošky múky, mlieka, cukru a kvasníc si pripravíme kvások. Pridáme zvyšok preosiatej múky a soľ a vypracujeme hladké cesto (ak je cestu veľmi hutné, pridáme trochu vody).
  2. Po vykysnutí (teda asi po 1/2 hodine) si vyváľame na doske malé cca 15cm valčeky, ktoré potrieme mliekom a posypeme hrubou morskou soľou.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. C do zlatista, približne 12 minút.

Avokádo – unikátne ovocie

Avokádo je zdravé, chutné a vďaka svojej maslovej konzistencii je ľahko kombinovateľné s inými ingredienciami, napríklad do šalátov alebo nátierok. Azda najznámejším jedlom je guacamole, ale nebráňte sa ani našej avokádovej pomazánke. 

Niektoré živiny, ktoré naše telo potrebuje sú rozpustné v tukoch, čo znamená, že je potrebné ich kombinovať s tukom, aby ich telo využilo. Podľa štúdie sa konzumáciou avokáda alebo avokádového oleja so zeleninou môže výrazne zvýšiť množstvo antioxidantov, ktoré prijmeme.

Avokádo obsahuje 20 rôznych vitamínov a živín:

  • vitamín K: 26% dennej dávky
  • kyselina listová: 20% dennej dávky
  • vitamín C: 17% dennej dávky
  • draslík: 14% dennej dávky
  • vitamín B5: 14% dennej dávky
  • vitamín B6: 13% dennej dávky
  • vitamín E: 10% dennej dávky