Takmer všade na svete sa pečú jablkové koláče. Tento klasický americký jablkový koláč alebo „Apple pie“ je veľmi podobný ako naše slovenské jablkové pité. Dve vrstvy cesta a medzi nimi lahodná jablková náplň. Rozdiel je snáď len v spôsobe pečenia a ochutení jabĺk.

Chrumkavý a voňavý jablkový koláč „apple pie“ z amerických filmov…

 

  1. Na cesto si dáme do kuchynského robota múku, cukor, soľ a premiešame. Do zmesi pridáme na kocky nakrájané vychladnuté maslo (musí byť skutočne studené, najlepšie priamo z chladničky) a pár pulzami spolu premixujeme. Potom prilejeme smotanu zmiešanú s ľadovou vodou a mixujeme len krátko, len aby sa suroviny spojili.
  2. Príliš dlhé miesenie tomuto druhu cesta neprospieva, pretože pri pečení potom nelístkuje. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu väčšiu a jednu menšiu, zabalíme ich do fólie a vložíme na hodinu do chladničky.
  3. Jablká ošúpeme, vykrojíme jaderníky a prepolíme, každú polovicu nakrájame na 6 plátkov. Hladkú múku, cukor, škoricu, klinček a nové korenie premixujeme. 1/3 tretinu tejto zmesi odoberieme a zvyšok premiešame s jablkami.
  4. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Ak by pustili jablká veľa šťavy, prisypeme trochu viac múky. Rúru zohrejeme na 220 °C. Na spodnú mriežku dáme plech.
  5. Cesto vyberieme z chladničky, menšiu časť vyvaľkáme a vyložíme ňou dno nádoby tak, aby cesto trochu prečnievalo cez okraje.
  6. Na dno nasypme 1/3 korenenej zmesi. Na ňu začneme ukladať postupne jablká, nebojte sa naplniť celú formu, jablká pri pečení stratia veľa objemu.
  7. Pomedzi jablká položíme malé kúsky masla.
  8. Zakryjeme druhým väčším vyvaľkaným cestom. Okraje dobre popritláčame a zvyšky odrežeme nožom. Zo zvyšného cesta môžeme na povrchu urobiť dekorácie, napr. listy.
  9. Celý koláč dáme ešte na pol hodinu do chladničky.
  10. Pred pečením ho potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a posypeme kryštálovým cukrom. Na stranách a po povrchu narežeme ostrým nožom otvory, aby mohla unikať para.
  11. Koláč položíme na plech a pečieme najskôr 15 minút, potom teplotu stiahneme na 175 °C a dopekáme ešte ďalšiu hodinu. Ak by koláč rýchlo hnedol na povrchu, zakryjeme ho alobalom. Plech je dôležitý, pretože z koláča môže vytekať šťava a maslo a predítete tak pripáleninám na dne rúry.
  12. Hotový koláč opatrne vyberieme z rúry a necháme hodinu odpočívať. Chutí najlepšie teplý s vanilkovou zmrzlinou. Teplý sa ale ťažko porcuje, takže ak ho chcete nakrájať, radšej počkajte kým úplne vychladne. Ak nemáte doma keramickú nádobu, pokojne môžete koláč upiecť napr. v jenskom skle.

 

Tip: Výsledok stojí naozaj za to. Apple pie je skutočnou oslavou jesene. nakúpte si ingrediencie výhodne tu >>>