Každý rok začiatkom jari hľadáme potraviny, ktoré doplnia vyčerpané zásoby vitamínov po zime. Trendom ostatných rokov sú klíčky. Koncom zimy ťažko zoženiete niečo čerstvejšie a s takým vysokým obsahom vitamínov C, B, aminokyselín, minerálov ako napríklad vápnik, horčík, fosfor a železo.

Ako klíčky pestovať

Túto zdravú bombu si môžete vypestovať doma, a to celkom ľahko. Na výber máte podľa druhu semien tieto varianty:

  • Nakličovanie v miske, s materiálom, ktorý udržuje vlhkosť, ako je napríklad obyčajná vata. Môžete takto vyklíčiť napríklad žeruchu, reďkovku, horčicu, červenú repu, chia, obilie a mnohé ďalšie semienka.
  • Pre väčšinu semien stačí nakličovanie v jednoduchých, doma na to upravených plastových nádobách, alebo zaváracích pohároch. Na dno, alebo viečko týchto nádob urobíte niekoľko menších otvorov, tak aby nimi mohla odtekať prebytočná voda. Vďaka nim zaistíte možnosť vami niekoľkých denného preplachovanie semien a odtok vody. Vaše semienka si tak vždy zachovajú toľko potrebnú vlhkosť a zároveň vďaka preplachovaniu nebudú hniť. Najľahšie sa takto nakličujú napríklad semená mungo, šošovice, cíceru, hrachu a podobne.
  • Pre fajnšmekrov sú už aj oveľa sofistikovanejšie pomôcky k nakličovaniu semien, ako napríklad špeciálne misky, prípadne klíčiace skrine.

Proces nakličovania je naozaj jednoduchý a veľakrát zaberie len cca 3 až 5 dní. Ja som postupovala takto – semená žeruchy som najskôr namočila na dvadsať minút, a potom aj s vodou vyliala na vatu pripravenú na črepníkovej miske. Vata zostala vlhká, a tak semená z nej mohli čerpať vlahu. Ďalšie semená mungo a čiernej šošovice som namočila cez noc, potom prepláchla vodou a dala do pripravených nádob s otvormi pre odtok prebytočnej vody. Semená som ďalej preplachovala čistou vodou trikrát denne. Ako prvé vzišli semená mungo. Žeruche to trvalo trochu dlhšie, len čo ale semienka vypustili klíčky, všetko išlo veľmi rýchlo.

Využitie

Naklíčené semená nielen skvelo chutia, napríklad v šalátoch, na čerstvom pečive, ale je to tiež úžasná ozdoba napríklad krémových polievok, alebo akéhokoľvek iného chodu.

Ak by ste si proces chceli vyskúšať sami, netreba sa ničoho báť, len si treba všímať, aké semená kupujete. Mali by byť vhodné pre takéto nakličovanie – častokrát totiž bývajú chemicky ošetrené, napríklad proti plesniam.