Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť

Ako vypestovať zdravé klíčky doma v kuchyni

Svetlana Mravcová | 259 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
klíčky
Ingrediencie

Každý rok začiatkom jari hľadáme potraviny, ktoré doplnia vyčerpané zásoby vitamínov po zime. Trendom ostatných rokov sú klíčky. Koncom zimy ťažko zoženiete niečo čerstvejšie a s takým vysokým obsahom vitamínov C, B, aminokyselín, minerálov ako napríklad vápnik, horčík, fosfor a železo.

Ako klíčky pestovať

Túto zdravú bombu si môžete vypestovať doma, a to celkom ľahko. Na výber máte podľa druhu semien tieto varianty:

Proces nakličovania je naozaj jednoduchý a veľakrát zaberie len cca 3 až 5 dní. Ja som postupovala takto – semená žeruchy som najskôr namočila na dvadsať minút, a potom aj s vodou vyliala na vatu pripravenú na črepníkovej miske. Vata zostala vlhká, a tak semená z nej mohli čerpať vlahu. Ďalšie semená mungo a čiernej šošovice som namočila cez noc, potom prepláchla vodou a dala do pripravených nádob s otvormi pre odtok prebytočnej vody. Semená som ďalej preplachovala čistou vodou trikrát denne. Ako prvé vzišli semená mungo. Žeruche to trvalo trochu dlhšie, len čo ale semienka vypustili klíčky, všetko išlo veľmi rýchlo.

Využitie

Naklíčené semená nielen skvelo chutia, napríklad v šalátoch, na čerstvom pečive, ale je to tiež úžasná ozdoba napríklad krémových polievok, alebo akéhokoľvek iného chodu.

Ak by ste si proces chceli vyskúšať sami, netreba sa ničoho báť, len si treba všímať, aké semená kupujete. Mali by byť vhodné pre takéto nakličovanie – častokrát totiž bývajú chemicky ošetrené, napríklad proti plesniam.