Nájdete recept, ktorý sa vám páči, aj by ste ho vyskúšali, ale nemáte niektoré ingrediencie poruke. V tomto, a nielen v tomto prípade, je každá rada dobrá. My sme vyzbierali niekoľko tipov ako možno nahradiť suroviny – buď drahé alebo chýbajúce – v kuchyni. Tipy sme vybrali z našej a zahraničnej kuchyne.

Ako nahradiť suroviny v kuchyni

1/ Alkohol

nahradiť suroviny

Začneme našou najnedostatkovejšou kuchynskou ingredienciou. Veľmi často sa stáva, že gazdinka ide ako na hotové do špajze, kde mala rum. Fľaša prázdna a manžel sa začne tváriť veľmi nezúčastnene. Takže čím môžeme v kuchyni nahradiť alkohol?

V množstve receptov sa uvádzajú ako alkoholické prídavky najmä spomínaný rum, ďalej whisky bourbon, víno či pivo. Pokiaľ neholdujete alkoholu a nechcete pre pár lyžičiek kupovať zbytočne fľašu  alebo máte doma nenápadne sa tváriacu polovičku, tu sú tipy.

Rum môžete nahradiť pomarančovým alebo ananásovým džúsom. Červené víno hovädzím vývarom zmiešaným s červenou hroznovou šťavou alebo nesladeným brusnicovým džúsom. Biele víno zase  kuracím vývarom a trochou jablčného džúsu alebo muštu. Na každú lyžicu whisky v recepte použite jeden diel vanilkového extraktu a dva diely vody.

2/ Práškový cukor

Ak vám došiel, stačí pomlieť kryštálový cukor a vlastne ani nemusíte, lebo často je jemnejší ako hrudy vraj práškového cukru :o)

3/ Vajcia

nahradiť suroviny

Možností je viac, veľa tipov poskytli alergici na vajcia. Tak vyberieme len zopár, ktoré sa nám zdajú najschodnejšie.

Pri pečení koláčov a dezertov stačí pridať namiesto jedného vajca lyžicu oleja, dobre sa to osvedčilo aj pri príprave kysnutých knedlí a knedlíkov. Za jedno vajce je náhradou aj polovica rozmačkaného zrelého banánu. Treba však brať ohľad na intenzívnu chuť banánu. Najlepší pomer je 1/2 banánu = 1/4 šálky banánového pyré = 1 vajce.

Vhodnou náhradou do placiek, nesladkých koláčov a domáceho chleba je tekvica. Okrem vlhkosti dodá aj väzbu, čiže cesto sa nerozpadne. Pred použitím treba tekvicu poriadne dohladka rozmixovať, aby pri pečení alebo vyprážaní nevytvárala hrudkový efekt. 1/3 hrnčeka tekvice = 1 vajce.

Jedno vajce nahradí 1/4 hrnčeka jablčnej šťavy alebo pár lyžičiek jablčnej detskej výživy, teda pyré. Poprípade stačí zmiešať dve lyžice kukuričného škrobu s tromi lyžičkami vody.

Najmenej zdravá náhrada je plechovka malinovky, limonády či koly. Používa sa hlavne ako náhrada v receptoch, v ktorých sú tri a viac vajec. Jedna plechovka limonády prekvasí tortový korpus a získame zaujímavú príchuť.

Strúhané zemiaky sa hodia hlavne do slaných jedál, mäsitých. Dve, tri polievkové lyžice postrúhaných surových zemiakov = 1 vajce. Varená ryža, ktorú treba pred pridaním do receptu rozmixovať do hladka. Hodí sa napríklad do krémových polievok, kde poskytne väčší objem. Dve, tri polievkové lyžice varenej ryže = 1 vajce. Strúhanka sa hodí ako náhrada pri pečení sušienok. Dve, tri polievkové lyžice najemno pomletej strúhanky = 1 vajce.

4/ Citrónová tráva

Bylinka, ktorá sa stala v poslednom čase dosť populárna, ale nepatrí medzi bežné rastlinky, ktoré máme vždy po ruke. Ako náhrada stačí postrúhaná citrónová kôra.

5/ Smotana

Potrebujete mlieko, maslo alebo margarín. 3/4 hrnčeka mlieka pomiešajte s 1/3 hrnčeka rozpusteného masla alebo margarínu či oleja. Mlieko získa smotanovú konzistenciu. Pozor však, táto kombinácia nahradí smotanu v receptoch. Nepodarí sa vám z nej vyšľahať šľahačka :o)

6/ Kyslá smotana

Ak vám chýba a do obchodu sa vám nechce, pomôže vám mlieko, biely jogurt a citrónová šťava. Pomiešajte alebo ešte lepšie vyšľahajte v kuchynskom robote 1/3 hrnčeka mlieka s jedným hrnčekom jogurtu alebo tvarohu a dvomi kávovými lyžičkami citrónovej šťavy. Pokiaľ sa doma nenájde ani mlieko, pokojne použite namiesto kyslej smotany samotný jogurt. Máte ďalšiu možnosť náhrady za štvrť litra smotany. Jednoducho zmiešate 180 ml mlieka, dve lyžičky citrónovej šťavy a štyri polievkové lyžice rozpusteného masla.

7/ Cmar

Zmiešajte jeden hrnček mlieka s jednou lyžicou octu alebo citrónovej šťavy. Získate dokonalú náhradu cmaru do receptu. Pri pečení nahradí cmar aj jogurt, ktorý zmiešate s mliekom v pomere jedna ku jednej.

8/ Kukuričný škrob

Dá sa nahradiť zemiakovým škrobom a pri pečení tortového korpusu rovnakým množstvom polohrubej múky.

9/ Olej

Prekvapujúco ho nahradíme, ak zmiešame nesladený jablčný kompót s rozpusteným maslom alebo margarínom v rovnakom množstve ako sa v recepte uvádza olej. Samozrejme, nebudeme na tom vyprážať viedenské rezne :o)

10/ Hnedý cukor

Náhrada je jednoduchá, zmiešať jeden hrnček cukru a dve až tri lyžice melasy. Namiesto hnedého trstinového cukru môžete použiť nerafinovaný hnedý repný cukor.

11/ Kozí syr

Pokiaľ narazíte v recepte na kozí syr a doma sa vám na záhrade nepasie stádo kozičiek, či vám vadí jeho „vôňa“ alebo cena, naporúdzi je náhrada vo forme obyčajného smotanového syra, ktorý má veľmi podobnú štruktúru a môžete ho rozmiešať ešte s trochou jogurtu alebo kyslej smotany.

12/ Šafran

Najdrahšie korenie na svete nahradíte kurkumou. Po prípade ju môžete zmiešať ešte s mletou červenou paprikou.

13/ Hľuzovky

Ak narazíte na recept s nekresťansky drahými hľuzovkami a musíte si ho stoj čo stoj urobiť, jedna náhrada sa ponúka. Nahradiť ich aspoň čiastočne môžete našimi hríbmi 🙂