Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť

Ako si pripraviť výborný vaječný koňak 3x inak

Sisters Bakery Miška Smolová | 149 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
vaječný koňak
Ingrediencie

Možno to vyzerá trochu retro, ale povedzme si otvorene, však občas dostaneme chuť osladiť si život malým dúškom sladkého likéru? Vaječný likér alebo koňak kedysi nesmel chýbať doma na žiadne sviatky. Vedeli ste, že vaječný koňak si môžete veľmi jednoduchu pripraviť aj doma? Dokonca vám dáme návod na to, ako ho obmeniť na exotickú nôtu alebo ako mu dodať kávový nádych.

vaječný koňakDomáce likéry sa výborne hodia nielen na samotné pitie, ale aj na oživenie iných nápojov a dezertov.

Vaječný koňak

Na približne pol litra hotového likéru budeme potrebovať:

  1. Najprv vyškriabeme vanilkové zrniečka z lusku a povaríme ich krátko spolu s mliekom, šľahačkou a polovicou cukru v hrnci.
  2. Odstavíme z ohňa a necháme zmes asi pol hodinu „dozrieť“. Po pol hodine zmes znovu prihrejeme a precedíme cez jemné sito.
  3. Žĺtky vyšľaháme nad parou mixérom spolu s druhou polovicou cukru v mise do peny. Dávame však veľký pozor, aby sa misa, v ktorej šľaháme, nedotýkala vody v hrnci a teplotu udržiavame na strednom stupni, aby sa vajcia varením nezrazili. Šľaháme dovtedy, kým zmes viditeľne nezačne tuhnúť. Vyšľahanú zmes necháme vychladnúť, potom primiešame rum. Odoberieme prípadnú penu a likér nalejeme do uzatvárateľných fliaš. Skladujeme v chladničke, dobre uskladnený likér vydrží zopár mesiacov.

 

Kávový likér

vaječný koňak

  1. Postup je zhodný ako pri príprave vaječného likéru s malou obmenou. Akonáhle je vaječná zmes vyšľahaná a sťahujeme ju z ohňa, pridáme instantnú kávu a riadne premiešame, aby sa káva úplne rozpustila. Potom zmes necháme vychladnúť, pridáme rum a uskladňujeme rovnako ako v predchádzajúcom prípade.

Mangový likér

Táto exotická verzia vám vystačí na asi 1,3 litra hotového likéru.

  1. Najprv si pripravíme vaječný likér z bieleho rumu. Na ovocnú časť ošúpeme a odkôstkujeme mango, nakrájame ho na malé kúsky, pridáme marakujový alebo mangový džús a citrónovú šťavu a spolu ich povaríme na slabom ohni, kým ovocie riadne nezmäkne. Potom ich ponorným mixérom rozmixujeme na pyré a necháme vychladnúť.
  2. Vychladnutú zmes premiešame s hotovým vaječným likérom. Skladujeme v chlade v uzavretej fľaši.

 

(spracované podľa časopisu Einfach Hausgemacht)