Vitamíny pomáhajú miliónom chemickým reakciám v tele, ale málokto z nás vie, že väčšinou fungujú na na synergickom efekte – väčšina z nich sa v prírode nevyskytuje samostatne a navzájom sa ovplyvňujú a podobne fungujú aj v našom tele. Okrem toho vitamíny A, D, E, K sú vitamíny rozpustné v tukoch, preto ich treba konzumovať s potravinami bohatými na tuk, alebo si napríklad do mrkvovej šťavy priliať trochu oleja.

Železo s vitamínom C

Ak chcete byť železný muž či žena, doprajte si nielen veľa železa, ale aj vo vhodnej kombinácii. Pri dlhodobom nedostatku železa môžete pociťovať sprievodné javy chudokrvnosti – únavu, slabosť a podráždenosť. Železo je základom hemoglobínu, na ktorý naše telo viaže kyslík. Pri jeho dostatku ľahšie dýchame a pociťujeme dostatok energie. Keď v tele klesne obsah železa, zníži sa aj množstvo hemoglobínu, ktorý sa nachádza v červených krvinkách.

Potraviny obsahujú dve formy železa, jedna je v živočíšnych produktoch, lepšie sa vstrebáva, ale tvorí len malú časť príjmu železa zo stravy. Málokto dnes jedáva hovädzie mäso, či pečeň a iné vnútronosti denne.

Druhá časť sa hojne vyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu, čo je prirodzene väčšia časť našej potravy. Vstrebávanie tejto formy železa pozitívne ovplyvňuje vitamín C. My doporučujeme vhodné kombinácie v strave. A čuduj sa svete, ono je to už dávno vymyslené 🙂

Vhodné jedlá

  • Najviac železa je v červenej (cvikla, paradajky) a zelenej zelenine (rukola, špenát, polníček) a tá nám najviac chutí v podobe šalátov s citrónovou alebo limetovou šťavou, či jablčným octom. Dekorujeme vňaťami a bylinkami, ktoré sú opäť bohatým zdrojom železa.
  • V zime si doprajme aj šaláty zo strukovín (železo), či už teplé alebo studené v kombinácii napr. s pečenou repou či paradajkami (železo) s jablčným octom (C)
  • Vegetariánske čili z fazule (železo) a paradajok s petržlenovou vňaťou (železo a C) bude fantastickou rýchlou večerou a železnou istotou!
  • A pozor, vstrebávaniu železa bráni mlieko, či vápnik. Ak užívate výživové doplnky, nikdy nezmyselne nekombinujte. V strave nekombinujte mäso a mlieko, ale toto sme tiež nevymysleli my. Sú to dávno platné zásady zdravého stravovania, ktoré majú korene už v košér či delenej strave.
rizoto
Cviklové rizoto
cviklový koláč bez múky
Cviklový koláč bez múky
sosovicovy salat s kuratom 1_1
ŠAlát s kuracím mäsom, šošovicou a avokádom
šošovicovo mäsové guľôčky
Šošovicovo-mäsové guľôčky

 

 

 

 

 

Vápnik sa kamoší s vitamínom D

Vitamín D sa dnes volá aj vitamín šťastia. Získame ho zo slnečných lúčov, rýb, semiačok a orieškov. Vraj nám chýba všetkým 🙂 Najviac ho máme v tele na konci leta, najmenej na začiatku roka. Podporuje vstrebávanie vápnika, ktorý je našou “oporou”, lebo drží v správnej kondícii naše kosti bez rizika osteoporózy.  Ak má naše telo dostatok vitamínu D, dokáže zvýšiť vstrebateľnosť vápnika až 4-násobne.

Vhodné jedlá

  • V praxi je ideálný mix vitamínu D a vápnika prechádzka do kaviarne, kde ordinujeme objednať si makový, či mandľový koláčik so šľahačkou. Denné svetlo a slnko nás obdaria vitamínom D, v maku a mandliach je Déčko i vápnik a v pravej šľahačke je vápnika tiež dosť.
  • Vitamín D je rozpustný v tuku a varením sa neznehodnocuje. Vhodné a chutné zimné jedlá pre podporu vstrebávania vápnika sú teda aj:
  • Pečená ryba (D) a teplý šalát z brokolice a špenátových listov dusených na oleji (vápnik)
  • Omeleta (D) na masle so syrom (vápnik)
  • Nátierka zo sardiniek (D) s maslom (vápnik) na celozrnnom chlebíku
nátierky
Zdravé nátierky školákom
pečený losos
Grilovaný losos s fazuľovým šalátom
tvarohový koláč
Tvarohový koláč s makom a hruškami
omeleta
Talianska omeleta

 

 

 

 

 

Vitamíny A a E pre nás urobia divy, ak k ním pridáme pár kvapiek oleja

Títo silní bojovníci za naše zdravie sú účinné antioxidanty, ale na to, aby sa dobre vstrebávali potrebujú premazať tukmi a olejmi. Je až neuveriteľné akú službu nám poskytujú, chránia pred voľnými radikálmi, udržiavajú vitalitu, a tým spomaľujú starnutie a podporujú imunitu. Poďme na konkrétne príklady, ako tú správnu kombináciu namiešame:

Porcia mrkvového šalátu (A) s mandľovým, makovým či olivovým olejom drvenými orieškami (tuky a vitamín E) a pár kvapkami citrónovej šťavy ( C ). K tomu trebárs už spomínaný chlebík so sardinakmi v olivovom oleji. Perfektná večera, ktorú majú radi aj deti.

Ešte jeden tip na záver – antioxidačné účinky vitamínu E ešte znásobí vitamín C! Ovocný či zeleninový šalát ( vysoký obsah Céčka ) napríklad s mandlovými lupienkami (E) je teda skutočná “kúra vitality” 🙂 Tak teda doslova nazdravie!