Školská desiata je večná téma v rodine a občas aj téma ranného sváru. Aby vás netrafil šľak už pri príprave a následne pri večernej kontrole aktovky, treba si to zjednodušiť a trochu užiť. Preto je vhodné prizvať k tomu predovšetkým školákov.

Ak máme so sebou snack, na ktorý sa tešíme, sami sme si ho zvolili, je to atraktívnejšie. Poznáme to sami na sebe. Často si to komplikujeme prehnanými nárokmi na romanitosť školských desiat. Niektoré deti majú radi “do kola” to isté a je to OK. Niekedy dieťa mení chute podľa ročnej sezóny, stresu v škole, alebo “rastového špurtu” a pod. Opýtajte so ho. Malých školákov k príprave školského snacku pozveme. Veľkáči už naozaj vedia a môžu sami. Krabičku, alebo balíček na desiatu si deti tiež môžu vybrať sami.

Školský snack je dobré pripraviť ráno, aby mal tú správnu “šťavu” a bol čerstvý, plný vitamínov a energie. Chrumkavá a atraktívna desiata naozaj prevedie Vaše dieťa školským dňom bez výkyvov nálady a pozornosti. Ak ráno nestíhate, urobte to pred spaním. V tom prípade voľte iné ako natretý chlieb, pretože stráca na chuti.

Aká má byť desiata, aby z nej dieťa benefitovalo celé dopoludnie?

Nie vždy treba namazaný chleba! A nie každý to má rád! Nutrične by sa mala desiata skladať z kvalitných “pomalých” alebo zložitých sacharidov, ľahko stráviteľných bielkovín a mozog štartujúcich tukov. A chce to aj nejaké vitamíny, najmä v chrípkových obdobiach! Pomalé sacharidy sú opakom rýchlych sacharidov a cukrov a energiu uvoľnujú postupne. To znamená, že dieťa sa cíti dobre nielen hneď po prestávke, ale na celej hodine pri vysvetľovaní novej látky a tiež na nasledujúcej biológii, angličtine a telocviku 🙂

Vitamíny

Vitamíny nie sú len v ovocí. Aj v zelenine! Surovú a čerstvú zeleninu a ovocie volíme podľa sezóny. Na jeseň hlavne mrvka, kaleráb, slovenské cherry paradajky, stonkový zeler, alebo menšie hlavičky karfiolu, či brokolice. Môže byť len tak, nie v chlebíku. Jablko, hruška, slivky a iné pevné ovocie, ktoré ľúbi vaše dieťa a nerozpučia sa. V krabičke môžete do školy poslať hrozno, aby dodalo vášmu dieťaťu ten správny cukor. Alebo v malých plastových fľaškách aj domácu detskú výživu so škoricou a klinčekom. Tieto korenia sú tá pravá antichrípková výzbroj pre dieťa.

Na jar a v lete pridávame nelúpaný hrášok, redkvičky, chrumkavé listy rôznych šalátov a pod.

Sacharidy

Ryžové chlebíky, ovsené, špaldové, kukuričné krekry v kombinácii so surovou zeleninou alebo syrom. Špaldové alebo grahamové pečivo s maslom, obľúbenou doma urobenou nátierkou, lučinou a pod. Nátierky testujeme postupne doma: deti majú radi bryndzovú, vajíčkovú, hokaido s červenou šošovicou a pod. Môže byť aj samotné kvalitné pečivo, ak ho dieťa nemá rado, klasický natretý chlieb. Ak k pečivu pribalíte napríklad spomínanú mrvku, či inú surovú zeleninu a oriešky, dieťa má aj sacharidy, aj tuky a bielkoviny, dokonca v zelenine i vitamíny.

Tuky

Rôzne druhy orieškov alebo semiačok. Vlašské orechy, nepražené a nesolené kešu orechy, mandle, tekvicové alebo slnečnicové semiačka.

Ak dieťa vyžaduje sladkosť, alebo potrebujete odohnať hrozbu školského bufetu, pribaľte hrozienka alebo oriešky v horkej čokoláde, v zime pár kociek kvalitnej čokolády, orieškovú tyčinku, domáci mafin, či domáci piškót s horkou čokoládou.

Hamburger s nátierkou z červenej šošovice a hokaido s chrumkavou mrkvou

Postup
  1. Hokaido tekvicu prepolíme, nožom alebo lyžicou vyberieme jadierka. Hokaido tekvica sa nešúpe!
  2. Nasekáme ju na menšie kúsky a dáme ich na olej dusiť. Po chvíľke pridáme opláchnutú šošovicu, posolíme, pridáme rascu a podlejeme vodou tak, aby bolo všetko vodou prikryté. Dusíme spolu do mäkka, cca 20 min.
  3. Ak šošovica vypila všetkú vodu, pridáme jej viac, alebo môžeme použiť aj v surovinách spomínané kokosové, či iné mlieko.Všetko spolu rozmixujeme.
  4. Ochutíme citrónovou šťavou a soľou ak treba viac.