Ten pravý hummus je z cíceru a je veľmi chutný a zdravý. Existuje však mnoho verzií, podľa toho ako hummus ochutíme. Obľúbený a klasický je so sezamovou pastou s troškou cesnaku, olivovo oleja a citrónovej šťavy.

Fantázii a gurmánskej kreativite sa pri hummuse medze nekladú.

hummus na viac spôsobov

Hummus sa tradične dochucuje ešte navrchu pokvapkaním olivovým olejom a posypaním rámskou rascou. Váš hummus však môžete ochutiť kari korením, kurkumou, čili, čiernym korením, údenou paprikou, grilovacím korením. Z čerstvých byliniek sa najčastejšie pridáva najemno nakrájaný petržlen, ale aj koriander, pažítka alebo bazalka.

hummus s cviklou

Meniť môžete chute, ale aj farby hummusu, ak pridáte kúsok pečenej cvikle, repy, alebo mkrvy. Veľmi atraktívny je ružový hummus s cviklovou príchuťou. Pečená mrkva alebo tekvica sú tiež ideálne pre jesenné chute cícerovej nátierky – teda hummusu. Do letného hummusu môžete zase pridávať hrášok, paradajky, limetovú šťavu a podobne. Slávnostnú verziu môžete podávať s namrveným bielym balkánskym syrom a jadierkami granátového jablka 🙂

hummus s mrkvou

Cícer je strukovina a mnohí z vás už možno vyskúšali aj lokálnu verziu tejto strukovinovej nátierky pripravenú z fazule, alebo šošovice, alebo z kombinácie viacerých strukovín. Pri jej príprave postupujeme rovnako ako pri klasickom hummuse. Varený hummus, (fazuľu, červenú šošovicu) alebo hummus (fazuľu) v plechovke rozmixujeme s olivovým olejom, citrónovou šťavou, tahini pastou zo sezamu, pretlačeným cesnakom a soľou.

Na základný hummus budeme teda potrebovať:

1 plechovku cíceru

1 PL tahini

3 PL olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

2 PL citrónovej šťavy

soľ a korenie

Verzie hummusu sú však rôzne, líšia sa podľa chuti, domácich receptúr a príležitosti na jeho podávanie. Vyskúšať môžete:

1. Klasický hummus podávaný s olivovým olejom a rímskou rascou s krekrami, či arabským chlebom

2. Pikantný hummus s najemno nakrájanou čili papričkou, limetovou šťavou a koriandrom.

3. Hummus s príchuťou indických korenín, ako kurkuma, rímska rasca a pod. alebo jednoducho s 2 ČL kari korenia, ktoré je vlastne zmesou viacerých korením.

4. Podmanivý ružový hummus s 1/2 pečenej červenej cvikle, bude jemne sladký, preto môžete pridať viac citrónovej šťavy, soli a čierneho korenia.

5. Jemnú, rodinnú, až detskú verziu hummusu pripravíte, keď ho rozmixujete s pečenou mrkvou alebo hokaido tekvicou.

6. „Slovenský hummus“ pripravený klasicky, ale rozmixovaný z cíceru s fazuľou a ochutený výraznejšie cesnakom a majoránom.

7. Hummus ako sladkú nátierku mixujte namiesto s tahini pastou, s arašidovým, či mandľovým maslom, 2 PL kakaa a 2 PL medu. Posypať ho môžete opraženými mandľami.

Foto: Cookučka a Dreamstime