Cukete svedčí takmer všetko: zapekanie, grilovanie, restovanie, mixovanie, dokonca i servírovanie na surovo. Je to najvšestrannejšia zelenina, ktorá zreje od leta do jesene. Má rôzne farby a tvary, ale pri akejkoľvek úprave si zachováva sviežu šťavnatosť. Obľubujú ju vegetariáni, vegáni, ale i milovníci mäsových jedál. Môže byť súčasťou detských jedál, dokonca prvých príkrmov, ale plnohodnotne obstojí aj na grilovačke popri mäse, či klobáske.

Prinášame vám prehľad tých najobľúbenejších a najklasickejších cuketových receptov.

Cuketové placky na rôzne spôsoby:

 

Zmes na cuketové placky môžete kombinovať na rôzne spôsoby. Potrebovať budete okrem cukety obvykle ešte vajíčko, ovsené vločky alebo strúhanku, môže byť syr a veľa dobrých korenín, ako napríklad majorán, oregano, bazalku, tymián, soľ a čierne korenie.

Ako na to: Suroviny na placky sa zmiešajú, ručne vytvarujete malé placky, guľky, alebo šišky a smažíte ich na oleji, alebo pečiete v rúre. V lete veľmi dobre chutia s jogurtovým dresingom.

 

Cuketové vegánske špagety:

cuketove spagety

Cestoviny patria k najobľúbenejších jedlám detí ale i dospelých. Práve dospelí, špeciálne dámy, často riešia ich kalorickú hodnotu. A práve pre tých je tu tento moderný recept na vegánske surové cuketové špagety. Sú hotové ešte rýchlejšie ako normálne cestoviny, ale neobsahujú žiadne sacharidy, takže ich kalorická hodnota je veľmi nízka. To sa však nedá povedať o ich vitamínov hodnote, ktorá je naopak veľmi vysoká 🙂

Ako na to: Cukety umyjeme a osušíme a nastrúhame na špagety. To urobíme špeciálnou „julienne“ škrabkou, ktorá z cukety bleskovo vytvára špagety. Vieme to urobiť aj normálnou zeleninovou škrabkou, ale v tom prípade nebudeme mať celkom tvar špagiet, ale širších rezancov.

Takto vytvorené špagety jednoducho pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, trochu strúhaného parmezánu a bylinky.

Plnená cuketa:

zapekaná cuketa

Cukety prepolíme a vytvoríme z nich tak lodičky. Tie naplníme zmesou z mletého mäsa a paradajok a posypeme strúhaným syrom. Môžeme však vytvoriť aj vegetariánsku zmes zo strúhaného syra, krájaných paradajok a strúhanky. Ochucujeme rôznymi bylinkami a / alebo cesnakom.

Krémová polievka:

cuketova kremova polievka

Cuketu nakrájame a udusíme na cibuľke. Keď je cuketa mäkká, čo trvá chvíľu, podlejeme ju vývarom alebo smotanou na varenie, prevaríme a všetko spolu rozmixujeme. K cukete však môžeme pridať aj paradajky, zemiaky a pod., podľa chuti. Polievku môžeme podávať z opečenými chlebíkmi.

Grilovaná cuketa:

Cukety nakrájame na kolieska, alebo pozdĺžnejšie ovály asi 1 cm hrubé. Poukladáme ju na gril a potrieme olivovým olejom. Pokladieme celými halúzkami byliniek a okoreníme. Po chvíli obrátime. Solíme až keď sú cukety hotové.

Cuketový prívarok:

Cuketu umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Podusíme ju na cibuľke asi 5 minút v hlbšom hrnci s bobkovým listom, podlejeme smotanou na varenie, osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou. Odstavíme a podávame s vajíčkom a varenými zemiakmi.

Cuketový šalát:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hranolčeky, kocky, alebo pol kolieska. Udusíme ju na oleji a pridáme k vareným cestovinám a vajíčku. Ochutíme bielym jogurtom a syrom.

Všetky foto: Dreamstime