Voňavá levandula nepatrí len do šiat ako voňavé vrecúško. Vyskúšajte ju aj do nápojov, čajov, sirupov, či letných dezertov.

Voňavá levandula urobí neodolateľnými aj nápoje či dezerty

 

  1. Ako použiť levandulu vo vašej domácnosti, aby ste uchovali jej schopnosti a nádhernú vôňu? Levandula učarovala svojou vôňou a farbou mnohým. Dá sa použiť nie len ako sušená okrasa, ale môžete ju spotrebovať aj do limonád, koláčov či čajov. Levandula má jedlé kvietky, preto ich môžete využívať pri príprave čajov, limonád, koláčikov, alebo zmrzlín. Treba s ňou však zachádzať úsporne, pretože je to jedne z najaromatickejších kvietkov. Má mierne sedatívne a upokojújúce účinky, preto jej kvietky používame v malom množstve do včerných relaxačných čajov.
  2. 1. Čaje pripravujeme klasickým luhovaním v horúcej vode, podobne ako iné liečivé bylinkové čaje

  3. Príprava čaju: Do šálky vložíme 5 g sušených, alebo 20 g čerstvých kvietkov levandule, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 až 10 minút lúhovať. Vychladnutý vlačný čaj môžeme dochutiť citrónovou, pomarančovou, alebo limetovou šťavou. Čím dlhšie čaj luhujeme a čím viac kvietkov použijeme, tým intenzívnejší čaj bude. Čaj môžeme piť 2 x denne. Obľúbený je hlavne v popoludňjších hodinách a pred spaním pre svoje relaxačné a upokojujúce účinky.
  4. 2. Na prípravu sirupu sa využíva macerát v cukrovej vode, ktorý po precedení prevaríme a porcujeme do fliaš

  5. Príprava sirupu: Levandulu riadne ostriháme a potom zostriháme len časť s kvietkami. Do 2/3 plný väčší alebo zavárací hrniec (prípadne „lavór“) zasypeme cukrom a zalejeme vodou. Cca 1 kg cukru na 1 l vody. Premiešame, prikryjeme a zaťažime na noc až na 24 hodín. Zlejeme a precedíme kvety. Šťavu prevaríme aspoň 15 minút a zlievame naberačkou cez lievik do vysterilizovaných fliaš, napríklad od kečupu. Tiez zavrieme, obrátime hore dnom a necháme takto vychladnúť do druhého dňa.
  6. 3. Do koláčov, tôrt a dezertov pridávame levandulu pre jej estetické a aromatické vlastnosti

  7. Pečieme s levandulou: Na prípravu dezertov sa používajú čerstvé kvety levandule prípadne sušená levanduľa. Môžete ich pridávať do cesta, aj do krémov. Skvelý je letný Levandulový cheesecake.
  8. 4. Levandula urobí zo zeleninového šalátu ten pravý letný zážitok

  9. Výrazná aróma levandule sa využíva aj pri príprave šalátových dresingov a samotných šalátov. Ak máte radi levandulu, skúste ju aj ochutnať. Jednoduchý letný šalát z uhorky, redkvičky a feniklu, ochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou a hrubozrnnou morskou soľou s kvietkami levandule a nechtíka. Takýto šalát je skvelý k ľahkej bielej rybe a poháru vína. Šalát s kvietkami levandule si vás získa na prvý pohľad a očarí aj vaše chuťové poháriky. Do šalátov môžete použiť aj iné čerstvé jedlé letné kvietky.
  10. 5. Voňavá levandulová soľ

  11. Aromatické soli pripravujeme tak, že hrubozrnnú morskú soľ premiešame s kvietkami jedlých kvetov a balíme do papierových, alebo textilných vrecúšok, alebo malých sklenných flaštičiek. Používame na záverečné dosolenie šalátov, mäsa, či zeleninových mís.
  12. 6. Levandulový olej

  13. Kvety levandule zalejeme panenským, teda za studena lisovaným rastlinným olejom a luhujeme na tmavom mieste pri izbovej teplote cca mesiac. Čim viac rastlín do fľaše natlačíme, tým intenzívnejšiu arómu získame. Ideálna je fľaša z tmavého skla. Po vylúhovaní olej precedíme cez gázu.