4 vychladené tipy – ľadová káva, ako ju nepoznáte

...to, čo v lete potrebujeme je osvieženie a povzbudenie... a kávu :)

Ach, káva! Väčšina z nás si bez nej nevie predstaviť deň. Okrem toho, že nám chutí, je káva (v rozumnom množstve) zdraviu prospešná.  S mliekom, či bez, sladká či horká, horúca, alebo ľadovo vychladená, intenzívne espresso, či jemné cappuccino alebo ľadová káva, vyberie si každý. V horúcich dňoch vždy poteší niečo studené a tak ak dávate prednosť klasike, alebo radi experimentujete, z našej ponuky letných kávových drinkov si určite vyberiete!

Espresso tonic 

Espresso tonik bude hitom tohto leta u vás doma. Špecifická chuť toniku vás v kombinácii s kávou príjemne prekvapí a týmto efektným drinkom si získate všetkých svojich hostí!

Ingrediencie

Na jednu porciu:

  • 1 čerstvo pripravené espresso (30-40 ml) alebo 50 ml silnej kávy z moka konvičky
  • 1 dcl ľadovo vychladeného toniku
  • Kocky ľadu
Postup
  1. Do pohára nasypeme kocky ľadu, zalejeme tonikom.
  2. Pripravíme si espresso a hneď ho cez lyžičku opatrne a pomaly nalejeme na ľad do pohára tak, aby sa nám vrstvy kávy a toniku nespojili.
  3. Môžeme ozdobiť citrónom a hneď podávame.

ľadová káva

Frappé

Klasika, ktorú poznáme z Gréckych pláží a radi si dovolenky pripomíname aj takýmto nápojom. Pre deti sa môže ľadová káva pripraviť z bezkofeínovej cereálnej kávy. Utrhnú vám ruky.

Ingrediencie

Na jednu porciu:

  • 2 lyžičky instantnej kávy
  • cukor podľa chuti
  • 50 ml ľadovo studenej vody
  • kocky ľadu
  • mlieko

ľadová káva

Postup
  1. Práškovú kávu nasypeme do vysokej úzkej nádoby alebo pohára, pridáme vodu a cukor podľa chute /môže byť aj bez cukru/.
  2. Ponorným mixérom pri nižších otáčkach vyšľaháme do tuhej hustej peny. Pri vysokých otáčkach sa vám môže stať, že káva vyprskne z pohára, takže radšej pomaly.
  3. Vysoký pohár naplníme ľadom, zalejeme kávovou penou a podľa chuti doplníme studenou vodou alebo mliekom.

Affogato

Kde inde ako v Taliansku by spojili kávu a zmrzlinu do jedného! A dobre urobili! Neuveriteľná dobrota.

Ingrediencie

Na jednu porciu:

  • 1 silné espresso (30 ml) alebo 50 ml kávy pripravenej z mokka konvičky
  • 2 naberačky dobrej vanilkovej zmrzliny
Postup
  1. Jednoduchšie to už nemôže byť. Zmrzlinu vložíme do šálky a zalejeme horúcim espressom. Hneď podávame.Tip : Ak nemáte doma espresso kávovar, pokojne si kávu pripravte vo frenchpresse alebo moka konvičke.

ľadová káva

Vietnamská ľadová káva – Cà phê sữa đá  

Táto kávová špecialita je pre odvážných! Intenzívna, sladká a silná. Taká je vietnamská káva, ktorá sa teší popularite aj u nás. Pripravuje sa pomocou malého kovového filtra s použitím silnej aromatickej vietnamskej kávy. Urobiť si ju môžete ale aj zo surovín, ktoré bežne zoženiete aj u nás.

Ingrediencie
  • 25-30 ml sladeného kondenzovaného mlieka (napr. z tuby)
  • 100 filtrovanej silnej kávy (pripravenej cez frenchpress alebo moka konvičku)
  • ľadové kocky

ľadová káva

Postup
  1. Na dno pohára nalejeme sladené kondenzované mlieko, zalejeme silnou filtrovanou kávou a doplníme ľadom doplna.
  2. Lyžičkou všetko spolu dobre premiešame a podávame.

 

Kávové tipy

  • Na prípravu našich ľadových nápojov vždy použite čerstvo mletú zrnkovú kávu.
  • Pokiaľ nemáte doma výkonný espresso kávovar, použite na domácu prípravu kávy moka konvičku alebo frenchpress. Takto pripravená káva je oveľa lepšou alternatívou k lacným espresso kávovarom.
  • Uprednostnite čistú arabiku, ktorá je kvalitnejšia, ako robusta.
  • Na dobrú kávu si zájdite do kaviarne. Neváhajte, objavujte! Ľadová káva je dostať takmer všade. Pridajte sa k tzv. tretej kávovej vlne (Third wave coffee),  ochutnajte ľahkú filtrovanú kávu, flag white, cold brew a ďalšie kávove špeciality, ktoré vám baristi radi pripravia z najkvalitnejšej výberovej, ľahšie praženej arabiky.

Samozrejme ku dobrej kávičke sa hodí koláčik, alebo iné pečivo, napríklad croissant. Keďže najlepšie sú čerstvé, vyberiete si určite na našich pultoch so špeciálnym pečivom.

chlieb

Vyskúšajte aj:

nátierka
Ľahké a zdravé nátierky

 

 

 

Nechajte sa inšpirovať aj ďalšími našimi receptami pripravenými pre vás:

banánová roládapečené kurajogurtová krémová polievka

Študovala som etnológiu, ale pracujem v administratíve. Sedavé zamestnanie striedam s pobytom v kuchyni, ktorú zbožnujem :) S manželom sme pred dvoma rokmi vymenili Bratislavu za dedinu a spolu so zlatým retrieverom Oskarom a kocúrom Semirom bývame v domčeku so záhradou, v ktorej rozhodne nebudeme sadiť tuje :) milujem varenie, fotografovanie, pobyt v záhrade, prechádzky, čítanie kníh a leňošenie s rodinou a priateľmi.