4 mrazivo ľahké recepty na domáci nanuk
... niečo z mrazničky pre mlsné jazýčky :)
Ingrediencie
Forma na 6 nanukov
- ½ kg jahôd
- 125 ml plnotučného jogurtu alebo smotany na šľahanie
- 1 PL medu (nemusí byť, podľa zrelosti ovocia)
- 1 zrelý banán
- 125 ml jogurtu
- ¼ kg čučoriedok
- 1 PL medu
- 1 zrelý banán
- 125 ml kokosového, mandľového alebo ryžového mlieka
- hrsť vrchných lístkov mäty
- ¼ kg malín
- 1 zrelý banán
- ¼ kg malín
- 125 ml smotany na šľahanie alebo mandľového mlieka
- 1 PL kakaa
- 1 PL medu (nemusí byť, podľa zrelosti ovocia)

Nanuky idú na dračku. A najlepšia mama pre všetkých prázdninárov budete, keď vaša mraznička bude plná zmrazeného ovocia na paličke! Pozrite si 4 kombinácie ovocia na domáci nanuk, na ktorom zmrznú všetky jazyky.
1/ Jahodový domáci nanuk
Recept je vhodný aj pre úplných začiatkočníkov. Nepotrebujete šéfkuchárske zručnosti, výborne uplatníte kreativitu a chuť experimentovať. Na tento jednoduchý, ale veľmi chutný základný nanuk potrebujete len 3 ingrediencie.
- Všetko spolu krátko rozmixujeme tyčovým mixérom a nalejeme do foriem na nanuky.
- Môžeme použiť aj malé misky a podávame s lyžičkou.
- Výborne chutia aj z iného ovocia, napríklad marhúľ, malín, či čučoriedok. Verzia pre vegánov, alebo pri alergii na mliečnu laktózu, či bielkovinu je s kokosovým, alebo manľovým mliekom.
Tip: Výborne chutia aj z iného ovocia, napríklad marhúľ, malín, či čučoriedok.
2/ Banánovo-čučoriedkový domáci nanuk
Nanuky môžete vyrobiť aj viacfarebné a viaczložkové. Pustite uzdu svojej fantázie a vyberajte ovocie podľa farby.
- Banánovú a čučoriedkovú (do tejto pridáme aj med) zmes rozmixujeme zvlášť a do foriem vrstvíme.
3/ Malinovo-mätový domáci nanuk
Najlepšie nanuky sú jednoznačne tie, ktoré ste si pripravili z vlastného domáceho ovocia, ktoré je plné slnka a bez zbytočnej chemickej úpravy. Navyše si ľahko vyrobíte vašu najobľúbenejšiu kombináciu.
- Banánovo mätovú zmes rozmixujeme zvlášť, malinovú tiež zvlášť a vrstvíme.
4/ Malinovo-čokoládový domáci nanuk
Čokoládovému nanuku ťažko odolať, preto si samozrejme pripravíme i takúto verziu. Ak by ste chceli čokoládový nanuk priviesť k dokonalosti, po zamrazení ho vytiahnite, ponorte do roztopenej čokolády a vráťte naspäť do mrazničky.
- Banán, kakao, med a zvolené mlieko spolu rozmixujeme. Malinovú zmes s mliekom tiež a vrstvíme.
Stále je vám málo? 😉 Vyskúšajte tieto:


Ovocie môžeme v lete mixovať a mraziť aj ako dreň bez akéhokoľvek mlieka. Podľa zrelosti ovocia a chuti pridáme med alebo cukor, rozmixujeme napríklad marhule, maliny a pod. Nalejeme do plastových či papierových misiek, alebo pohárikov a zamrazíme. Večer k televízii vyberieme a vyškrabkávame lyžičkou. Čisté ovocie zmrzne do tuha, takže treba po vybratí z mrazničky chvíľu počkať.
Dekoratívne vyzerajú aj malé ľadové kocky z mixovaného ovocia a vody, alebo kokosového mlieka, ktoré môžeme použiť na skrášlenie a vychladenie smoothie. Mraziť môžeme vo forme na ľad aj lístočky mäty, ktoré zalejeme vodou s citrónovou, alebo limetovou vodou. Používame do džbánov s vodou.
Vodu, vinný strik, či pohár sektu v lete vychladíte aj zamrazenými guľkami hrozna. Je to krásne, hrozno ostane v šupke, na rozdiel od iného ovocia teda nezafarbí a neochutí víno 🙂
Súvisiace recepty

Mandarinková torta so šľahačkou

Domáce rýchle žemle z cottage cheese

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané

Pomarančová torta so šľahačkou a krémom
