Chcete v lete rýchly, ľahký ale pri tom chutný a sýty obed? Cestovinový šalát je výborná voľba, keď v horúcich dňoch nechcete stáť za sporákom a vyvárať, prípadne si potrebujete obed zobrať so sebou do práce či školy, alebo na piknik. Máme pre vás 3 zaujímavé studené cestovinové šaláty, s ktorými určite nič nepokazíte.

Cestovinový šalát s brokolicou, kukuricou a vajíčkom

Tento skvelý recept máte za 20 minút hotový. A môžete sa venovať rodine, záľubám alebo sa slniť niekde pri jazere. Navyše kukuričku v šaláte zbožňujú deti i dospelí, kľudne môžete do šalátu vysypať celú konzervu.

Postup
  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus. Na posledné 3 minútky pridáme do hrnca aj brokolicu rozdelenú na male ružicky.
  2. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom vychladnuté cestoviny s brokolicou vložíme do väčšej misy.
  3. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, nakrájané vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a scedenú kukuricu.
  4. Z majonézy, smotany, horčice, papriky a citrónovej šťavy vymiešame zálievku. Ochutíme soľou a korením.
  5. Pridáme k cestovinám a dobre premiešame. Pred podávaním necháme pol hodinu v chladničke odležať.

Tarhoňový šalát a la „Tabbouleh“

Tabbouleh je svieži bulgurovo-bylinkový šalát, ktorý poznáme z arabskej či stredozemnej kuchyne. Vyskúšajte jeho alternatívu s menej exotickou tarhoňou.

Postup
  1. Tarhoňu uvaríme v osolenej vode na skus. Scedíme, dobre prepláchneme studenou vodou a opäť scedíme, necháme odkvapkať.
  2. Medzitým ako sa varia cestoviny, nakrájame si uhorky a paradajky na drobné kocky. Semienka a prebytočnú šťavu zo zeleniny zlejeme a vyhodíme.
  3. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
  4. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, octu, soli a korenia vymiešame zálievku.
  5. Uvarenú tarhoňu v mise premiešame s ostatnými surovinami, pridáme zálievku a všetko spolu dobre premiešame.
  6. Na záver ešte ochutíme soľou a mletým čiernym korením.  Podávame vychladené.

Farebný cestovinový šalát s bazalkovým pestom, paprikou a tuniakom

Výborný, pestrý a sýty šalát, ktorý chutí ku grilovanému mäsu alebo ako osviežujúci a ľahký letný obed.

Postup
  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus. Zlejeme, opláchneme a schladíme v studenej vode, scedíme a necháme odkvapkať.
  2. Vložíme ich do väčšej misky. Pridáme bazalkové pesto, pár lyžíc olivového oleja, šťavu z polovice citróna a mleté čierne korenie.
  3. Premiešame s cestovinami, aby pesto všetky dobre obalilo.
  4. Papriku nakrájame na drobné kocky, z paradajok odstránime semienka a šťavu a tiež nakrájame nadrobno.  Pridáme k cestovinám.
  5. Bazalku nakrájame na tenké prúžky a tiež pridáme k cestovinám.
  6. Syr Feta rozdrobíme, tuniaka scedíme a rozdelíme na kúsky. Spolu s olivami pridáme do šalátu a zľahka premiešame.
  7. Servírujeme vychladené ozdobené čerstvou bazalkou.