Ste fanúšikmi letných šalátov a sezónnej stravy? V lete je aj na Slovensku z čoho vyberať. Chrumkavé listy rukoly, špenátu, polníčka, ľadového šalátu, čakanky, kučeravých či iných šalátov stačí skombinovať s paradajkami a obľúbeným bielym syrom a rýchly obed alebo večera je hotová aj bez varenia, čo v lete oceňujeme.

Ak máte pocit, že sa opakujete, máme pre vás pár tipov. Naučte sa kombinovať šaláty a dresingy, pridajte k tomu malé šalátové dekorácie ako jedlé kvietky, orieškové lupienky či trochu exotiky v podobe jadierok z granátového jablka.

Keď sa naučíte 3 dresingy a 3 základné šaláty, hneď máte 9 nápadov na letné jedlá. Kombinácie môžu byť rôzne, vytvorte si aj vaše obľúbené. A niekedy niet nad klasiku. ako grécky šalát s uhorkou, paradajkou a olivami. My vám ponúkame naše inšpirácie, ktoré obstoja ako samostatné jedlo s toustami, či syrmi. V lete sú však tiež obľúbené aj prílohové jednozložkové šaláty ako uhorkový, či paradajkový.

3x tip na chutný dresing

1/ Jednoduchý dresing:

  • 3 až 5 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a čierne korenie + “vyšší level” 1 PL dijónskej horčice

Dresing pripravíme vymiešaním v miske alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.

2/ Gurmánsky dresing:

Billa sampiňóny Naše Bio

  • 5 PL olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • na jemno nakrájaná petržlenová vňať
  • na jemno nakrájaná mladá cibuľka
  • na jemno, na malé kúsočky, nakrájaný veľký šampiňón, alebo niekoľko kapár, či olív
  • 1 PL dijónska horčica
  • 1 PL med

Dresing pripravíme vymiešaním v miske alebo jednoduchým pretrepaním v uzavretom menšom zaváracom pohári.

3/ Proteínový dresing aj pre vegánov:

billa mandle

  • 3 PL olivový olej
  • do 100 g mandlí alebo arašidov či píniových orieškov / opražené na sucho
  • 3 PL vody
  • šťava z 1 citróna alebo 2 PL malinový ocot
  • soľ a čierne korenie

Mandľové lupienky alebo oriešky dáme na panvicu a na sucho zľahka opražíme. Dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s vodou, olivovým olejom, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.

V každom dresingu môžeme citrónovú šťavu nahradiť podľa chuti balzamicovým, vinným, jabĺčným, malinovým či iným obľúbeným octom.

Soľ a korenie používame podľa chuti.

3 x tip na svieže letné šaláty

1/ Podmanivá letná zmes sezónnych listových šalátov, kvietkov levandule, červených granátových jadierok a bieleho syra

Potrebujeme:

  • zmes listových šalátov
  • väčšie (aspoň 200 g) balenie čerstvého alebo tvrdého bieleho syra
  • 1 granátové jablko
  • niekoľko stoniek levandule

Šalátové listy opláchneme a natrháme na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme k ním jadierka z 1 granátového jablka, drobné kvietky levandule bez stonky a biely syr typu ricotta, lučina, alebo balkánsky syr.

Všetko spolu zľahka premiešame a spojíme ktorýmkoľvek zvoleným dressingom. Do šalátu ľubovolne pridávame čerstvé sezónne zeleniny ako redkvička, kaleráb, mladá cibuľka a pod.

2/ Listový šalát s cherry paradajkami osviežený avokádom a mandľovými lupienkami a mandľovým dresingom / vhodné aj pre športovcov po tréningu

Billa sušené paradajky
Sušené paradajky v oleji

Potrebujeme:

  • chrumkavé listy ľadového šalátu, zopár pikantých rukolových lístkov a farebných čakankových listov (všetko dostupné v Billa)
  • zrelé avokádo
  • hrsť cherry paradajok a / alebo sušených paradajok v oleji
  • hrsť čerstvých šampiňónov (nemusí byť)
  • 100 g mandľových lupienkov

Šalátové listy opláchneme a natrháme na menšie kúsky a dáme do misy. Avokádo narežeme a krútivým pohybom prepolíme. Do kôstky zľahka “zatneme” nôž a vykrútime ju von. Dužinu lyžičkou vcelku vyberieme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme do misy spolu s prepolenými cherry paradajkami a / alebo nakájanými sušenými pardajkami. Šampiňóny očistíme, nakrájame dáme do šalátu surové, alebo podľa chutí jemne orestované (aj na sucho) na panvičke. Mandľové lupienky dáme na panvicu a taktiež na sucho zľahka opražíme. Polovičku dáme do šalátu a druhú polovičku dáme do mixéra (môžeme použiť aj ručný) spolu s 1 dcl vody, 0,5 dcl olivového oleja, šťavou z citróna a soľou. Rozmixujeme na hladkú smotanovú zmes a nalejeme na premiešaný šalát. Podávame vychladené.

Chutí fantasticky napríklad s hriankou pokvapkanou olejom, do ktorej sme “trením vyžmýkali” polovičku paradajky. Robia to tak na juhu Španielska a chutí to super.

3/ Mediteránska misa zo žltého melónu, rukoly, sušenej šunky a uhorky

Potrebujeme:

  • žltý melón
  • cca 200 g sušenej talianskej alebo španielskej šunky
  • 1 balenie rukoly
  • 1 šalátová uhorka

Žltý melón prepolíme a lyžičkou vyberieme jadierka. Dužinu vyberieme tiež lyžičkou a nasekáme ju na menšie kúsky a dáme do misy. Vsypeme balenie umytej rukoly, natrhanú šunku a jednu umytú a nakrájanú uhorku. Všetko spolu premiešame a pridáme dresing.

Zdroj foto: billa.sk, dreamstime.com