Príroda a záhrada nám ponúkajú dary, ktoré by bola škoda nevyužiť. Z byliniek, ktoré sa v lete rozrastajú a podmanivo voňajú vyskúšajte urobiť voňavý sirup. Je to veľmi jednoduché a chuť domáceho sirupu sa nedá porovnať s tými kupovanými.  Dnes si pripravíme vynikajúci bylinkový mätovo-medovkový  a domáci sirup z čiernych ríbezlí, ktoré  si počas horúceho leta určite zamilujete.

1/ Domáci sirup z mäty a medovky

Postup
  1. Mätu a medovku očistíme od poškodených listov, opláchneme a naplníme nimi veľkú 5 litrovú sklenenú nádobu. Pridáme 2 biocitróny. Všetko zalejeme studenou prevarenou vodou tak, aby boli všetky listy ponorené a zakryjeme čistou utierkou.
  2. Necháme na chladnejšom mieste (alebo aspoň mimo priameho slnka) macerovať 24 hodín.
  3. Po 24 hodinách obsah nádoby precedíme a všetky bylinky dobre vyžmýkame. Získanú tekutinu ešte raz prefiltrujeme cez niekoľko vrstiev čistej gázy alebo šifónu do veľkého hrnca.
  4. Odmeriame si, koľko litrov máme a na každý liter pridáme 800-900 g kryštálového cukru a 35-40 g kyseliny citrónovej. Ak máme napr. 3 litre tekutiny, pridáme 240 g cukru a 120 g kyseliny citrónovej.
  5. Hrniec postavíme na slabší plameň a miešame, kým sa cukor a kyselina citrónová úplne nerozpustí. Potom privedieme sirup k miernemu varu, chvíľku povaríme a hneď ním napĺňame sterilizované fľaše.

2/ Domáci sirup z čiernych ríbezlí s limetkou

Postup
  1. Do hrnca vložíme umyté ríbezle, zalejeme pol litrom vody a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni približne 10 minút, môžeme pomiagať, aby sme rozpučili všetky  bobule.
  2. Obsah hrnca následne opatrne precedíme cez sitko a cez gázu do iného hrnca.
  3. Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a limetkovú šťavu. Na miernom ohni miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí a chvíľu povaríme. Ak sa tvorí pena, pozbierame lyžicou.
  4. Horúci sirup nalejeme do vysterilizovaných fliaš a ešte horúce dobre uzatvoríme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení fľaše skladujeme v chladničke.