2x letný domáci sirup s mätou, medovkou, čiernymi ríbezľami a limetkou
... urobte si voňavé a zdravé zásoby na zimu.
Ingrediencie
Na približne 5 litrov sirupu budeme potrebovať:
- väčšie množstvo mäty a medovky (vňať zbierame pred kvitnutím, vtedy má najlepšiu arómu)
- približne 150 g kyseliny citrónovej
- 2 bio citróny, umyté a nakrájané na tenké kolieska (hľadajte v letáku BILLA)
- kryštálový cukor (môžeme použiť aj hnedý trstinový)
- sklenenú fľašu alebo nádobu s obsahom 4-5 l
Náš tip:
- Sirup skladujeme najlepšie na chladnom a tmavom mieste, v lete vás výborne osvieži napr. v ľadových nápojoch a ak zostane nejaká fľaša do zimy, pokojne si z neho nalejte do horúceho čaju.
Na 2 litre sirupu budeme potrebovať:
- 1 kg čiernych ríbezlí
- 500-600 g kryštálového cukru
- šťava z jednej limetky
- lyžičku kyseliny citrónovej

Príroda a záhrada nám ponúkajú dary, ktoré by bola škoda nevyužiť. Z byliniek, ktoré sa v lete rozrastajú a podmanivo voňajú vyskúšajte urobiť voňavý sirup. Je to veľmi jednoduché a chuť domáceho sirupu sa nedá porovnať s tými kupovanými. Dnes si pripravíme vynikajúci bylinkový mätovo-medovkový a domáci sirup z čiernych ríbezlí, ktoré si počas horúceho leta určite zamilujete.
1/ Domáci sirup z mäty a medovky
Postup
- Mätu a medovku očistíme od poškodených listov, opláchneme a naplníme nimi veľkú 5 litrovú sklenenú nádobu. Pridáme 2 biocitróny. Všetko zalejeme studenou prevarenou vodou tak, aby boli všetky listy ponorené a zakryjeme čistou utierkou.
- Necháme na chladnejšom mieste (alebo aspoň mimo priameho slnka) macerovať 24 hodín.
- Po 24 hodinách obsah nádoby precedíme a všetky bylinky dobre vyžmýkame. Získanú tekutinu ešte raz prefiltrujeme cez niekoľko vrstiev čistej gázy alebo šifónu do veľkého hrnca.
- Odmeriame si, koľko litrov máme a na každý liter pridáme 800-900 g kryštálového cukru a 35-40 g kyseliny citrónovej. Ak máme napr. 3 litre tekutiny, pridáme 240 g cukru a 120 g kyseliny citrónovej.
- Hrniec postavíme na slabší plameň a miešame, kým sa cukor a kyselina citrónová úplne nerozpustí. Potom privedieme sirup k miernemu varu, chvíľku povaríme a hneď ním napĺňame sterilizované fľaše.
2/ Babičkin sirup z čiernych ríbezlí s limetkou
Postup
- Do hrnca vložíme umyté ríbezle, zalejeme pol litrom vody a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni približne 10 minút, môžeme pomiagať, aby sme rozpučili všetky bobule.
- Obsah hrnca následne opatrne precedíme cez sitko a cez gázu do iného hrnca.
- Pridáme cukor, kyselinu citrónovú a limetkovú šťavu. Na miernom ohni miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí a chvíľu povaríme. Ak sa tvorí pena, pozbierame lyžicou.
- Horúci sirup nalejeme do vysterilizovaných fliaš a ešte horúce dobre uzatvoríme. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení fľaše skladujeme v chladničke.
Súvisiace recepty

Hroznová šťava je jesenný zázrak
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 5 min

Nápoj horúce jabĺčko si vychutnáte aj doma
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Cibuľová omáčka so slaninkou k bagete a k syrom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 30 min

Pečený čaj z ovocia ako leto v pohári
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min