Akokoľvek sa ale ráno ponáhľame, nikdy by sme nemali raňajky vynechávať. Stačí aj obyčajný jogurt s pár lyžičkami medu, orieškov a ovocia. Dobrú službu urobí aj kúsok celozrného chleba so šunkou, syrom a zeleninou. Ak ale máte trochu času, skvelou voľbou je obilninová kaša.

Naši rodičia nám stále opakovali, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa.  A mali pravdu. Avšak nie vždy si môžeme dopriať  výdatné raňajky, rána počas pracovného týždňa sú jednoducho rýchle a hektické a tak na poriadne a pomalé jedlo nie je času nazvyš. Cez víkendy a prázdniny si však môžeme dopriať  bohatšie a dlhšie raňajky, tzv. Brunch ( z angl. Spojenie slov – breakfast-launch – čiže raňajko-obed). Urobte si víkendovú pohodu s rodinou, pospite si dlhšie a spojte raňajky s obedom, užite si prvé slnečné rána na terase či balkóne, prineste svojim blízkym teplé raňajky do postele 🙂

Pozn. Suroviny sú vždy na 1 porciu

Ovsená kaša s banánom a orieškami

Postup
  1. V malom kastróliku zmiešame ovsené vločky s mliekom alebo vodou, pridáme štipku soli, privedieme k varu a za stáleho miešania varíme do zhustnutia, cca 5 minút.
  2. Ochutíme medom alebo sirupom podľa chuti.
  3. Odstavíme a vmiešame chia semienka. Preložíme do misky a dokončíme banánom, sezamom, mandľami a arašidovým maslom.

Ryžová kaša s makom a slivkami

Postup
  1. Ryžové vločky vložíme do kastrólika, zalejeme mliekom alebo vodou, pridáme štipku soli a mletý mak. Privedieme k varu a povaríme do zhustnutia. Na záver ochutíme medom.
  2. Slivky nakrájame na kúsky a s pár lyžicami vody, korením a cukrom povaríme do mäkka, ale dávame pozor aby sa ovocie príliš nerozvarilo.  Korenie vyberieme a ešte teplou omáčkou prelejeme ryžovú kašu. Podávame teplé posypané semienkami a orieškami podľa chuti.