Grilovaný biely syr Feta a jeho slaná chuť sa skvelo hodí k jemne horkastej chuti čakanky a papriky. Výborne sa k ním hodí biela bageta a pohár vychladeného bieleho vína.

Grilovaný biely syr typu Feta so zeleninou a bagetou

  1. Biely syr, napr. Feta potrieme medom a olejom a posypeme čiernym korením a na krátko, ale intenzívne vložíme pod gril, alebo opečieme na panvici. Grilovať, alebo opekať na panvici však môžete aj iné syry. Obľúbený je napríklad oštiepok, alebo syry s bielou plesňou typu Encián.

  2. Horkasté listy čakanky oddelíme od seba a odrežeme hlúbik. Papriky prepolíme a očistíme. Položíme na gril a grilujeme cca 10 min, alebo kým úplne nezčernajú. Počas grilovania ich potierame olejom a osolíme. Ugrilované ich môžeme nakrájať a dochutiť balzamikom, soľou, korením a nakrájanou petržlenovou vňaťou.

  3. Listy čakanky potrieme olejom a na grile ich sprudka opečieme. Posolíme a pokvapkáme balzamikom.

  4. Podávame spolu s miešaným šalátom z hotových listových zmesí z rukoly, polnička, mladého špenátu a podobne. Slané chute syra a jemne horkasté chute čakanky a papriky sa skvelo dopĺňajú. Výborne sa k ním hodí biela bageta a pohár vychladeného bieleho vína.
  5. Všetkým slaným syrom veľmi svedčí kombinácia so sladko pikantnou marinádou a šalátom, ktorý odľahčí sýtu slanú chuť syra.
  6. Slaný biely syr Feta je sýty a plný bielkovín, letný šalát je plný vitamínov. Niekomu takáto kombinácia stačí. Ak však máte chuť doplňte takéto hlavné jedlo o plátok čerstvého chleba.