Sladké rožteky z mrkvového cesta s lekvárom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • Slivkový lekvár Clever na plnenie
  • 1 vajce
  • na potretie

  • Práškový cukor na posypanie pred podávaním
  • Ingrediencie
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • Slivkový lekvár Clever na plnenie
  • 1 vajce
  • na potretie

  • Práškový cukor na posypanie pred podávaním
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Rožteky na sladko s plnkou zo skvelého slivkového lekváru z Billa sú skvelý nápad do detského jedálnička. Mrkva je výborná aj na sladko a hodí sa do mnohých druhov cesta.

    Lekvárové rožteky zo sladkého mrkvového cesta zachutia nie len deťom

    Postup:

    1. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov Celzia. Vyberieme maslo z chladničky, aby získalo izbovú teplotu. Pripravíme si nízky plech pokrytý papierom na pečenie a v hrnčeku vidličkou rozšľaháme jedno vajce.
    2. Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na jemno. Ak budeme na strúhanie požívať kuchynský robot, odporúčam ešte pred tým mrkvu nakrájať na menšie kusy, aby strúhané kúsky neboli príliš dlhé.
    3. Múku spolu s maslom, kypriacim práškom a mrkvou zmiešame, buď v kuchynskom robote, alebo cesto jednoducho vymiesime rukami. Ako náhle máme cesto hladké, položíme ho na hladký povrch určený na vaľkanie cesta, pomúčený polohrubou múkou. Cesto vyvaľkáme do okrúhleho tvaru. Hrúbka cesta by mala byť tak akurát, cca 5 mm.
    4. Potom cesto rozdelíme nožom na 8 kúskov. Získame tak 8 trojuholníkov. Na širšiu časť každého trojuholníka dáme lyžičku lekváru a trojuholník zmotáme do tvaru rožtekov. Postupujeme od širšej, čiže vonkajšej strany po špičku, čiže stred.
    5. Rožteky poukladáme na pripravený plech rovnomerne v dostatočnej vzdialenosti od seba a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
    6. Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút. Po vybratí necháme rožky vychladnúť a tesne pred podávaním ich ešte môžeme posypať práškovým cukrom!